Linkovi

Najmanje 235 poginulih u napadu na džamiju u Egiptu


Scena u džamiji nakon napada ekstremista
Scena u džamiji nakon napada ekstremista

Egipatske bezbednosni zvaničnici, koje prenose državni mediji, saopštili su da je 235 ljudi ubijeno u napadu za koji se sumnjiče militanti, na punu džamiju u petak u nestabilnom severnom poluopstrvu Sinaj.

Uplašeni stanovnici pobegli su iz centra grada Bir al Abed, nakon što su islamski militanti pucali na ljude ispred i unutar džamije Ravda. Gomile tela bile su rasute po podu džamije prekrivenog ćilimima.

Čovek koji tvrdi da je bio unutar džamije u trenutku napada rekao je za arapske medije da su militanti, koji su se dovezli terenskim vozilima, otvorili vatru unutar kuće za bogosluženje, nakon ekslozije.

Svedoci takođe kažu da su militanti pucali na ambulatna kola, dok je hitna pomoć pokušavala da evakuiše ranjene do bolnice u obližnjem Arišu. Egipatski mediji javljaju da je nekoliko vladinih ciljeva takođe napadnuto u gradu.

Egipatski ratni avioni su, prema izveštajima, napali terorističke ciljeve na Sinaju, nakon pokolja u džamiji.

Američki predsednik Donald Tramp reagovao je na nasilje, nazvavši ga "užasnim i kukavičkim terorističkim napadom na civile i bespomoćne vernike u Egiptu". Predsednik je dodao, u tvitu poslatom iz američke države Florida, gde boravi tokom prazničnog vikenda za Dan zahvalnosti: "Svet ne može da toleriše terorizam, moramo ih poraziti vojno i diskreditovati ekstremističku ideologiju koja stvara osnove njihovog postojanja!".

U drugom tvitu predsednik SAD je najavio da će razgovarati sa predsednikom Egipta, kao i da su potrebni "i zid i zabrane putovanja".

Susedni Izrael poslao je izraze saučešća Egiptbu zbog napada. Izrael i Egipat potpisali su mirnovi sporaazum 1979. i nastavili tesnu bezbednosnu saradnju.

Rat u toku

Egipatski ministar kulture, Helmi Namnam, rekao je za egipatsku TV da je napad "deo rata koji je u toku i koji grupa Muslimansko bratstvo i njeni saveznici vode protiv Egipta".

Nekoliko drugih vladinih zvaničnika iznelo je slične tvrdnje. Muslimansko bratstvo negiralo je da je odgovorno za prethodne terorističke napade.

Egipatski ministar za islamske zadužbine rekao je vladinim medijima da militanti pribegavaju ekstremno brutalnim napadima, jer postaju očajni.

On je rekao da je napad na džamiju poslednja karta na koju su mogli da zaigraju. Ranije su napadali crkve, proglašavajući žrtve nevernicima, ali sada napadaju džamije, pošto njihovi prethodni napadi nisu uspeli. On kaže da time samo potvrđuju da su oni ti koji su, zapravo, neprijatelji Boga.

Priliv militanata

Arapski mediji izveštavali su o nedavnom prilivu islamskih militanata iz Iraka i Sirije u delove severne Afrike, uključujući i Egipat i Libiju. Egipatski mediji optužili su Katar i Turski da pomažu teroristima da pobegnu iz Iraka i Sirije ka severu Afrike. Katar i Turska odbacili su te optužbe.

Ugledni egipatski urednik i izdavač, Hišam Kasem, nedavno je rekao za Glas Amerike da je deo problema i to što egipatskim bezbednosnim snagama potrebna bolja obuka kako bi se nosili sa aktima terorizma.

"Godinama, govorilo se o tome da je neophodno da se reformišu policijske snage i makar deo vojske, kako bi postale protivterorističke snage i, na žalost, znamo za vrlo malo programa koji su zapravo sprovedeni da bi se napravila ozbiljna promena", rekao je Kasem.

Egipćani se okupljaju ispred Rvada džamije, 40-ak kilometara zapadno od glavnog grada severnog Sinaja El-Ariša, nakon napada puškama i bombama, 24. novembra 2017.
Egipćani se okupljaju ispred Rvada džamije, 40-ak kilometara zapadno od glavnog grada severnog Sinaja El-Ariša, nakon napada puškama i bombama, 24. novembra 2017.

Egipatski mediji izvestili su da se predsednik Abdel Fatah el Sisi susreo sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima, uključujući i ministre vojske i policije, odmah nakon napada i da su bezbednosne snage okružile vladine zgrade i ključnu infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG