Linkovi

Najmanje 14 žrtava nevremena na jugu SAD


U Kentonu u Teksasu pričinjena je ogromna šteta
U Kentonu u Teksasu pričinjena je ogromna šteta

Najmanje 14 osoba poginulo je u tornadima i olujama koji su pogodili savezne države Teksas, Arkanzas, Mizuri i Misisipi na jugu Sjedinjenih Država. Najteže je pogođen istočni dio Teksasa, gdje su u nizu tornada poginule najmanje četiri osobe, dok je pričinjena ogromna šteta. Povrijeđeno je više od 50 osoba.

U Teksasu trka sa vremenom da se iz prevrnutog automobila, prije nego što potone, spasu beba i dvogodišnjak…Slične scene mogle su se vidjeti širom američkog juga, koji je pogodilo veliko nevrijeme – od snažnog vjetra do nabujalih rijeka.

Ogroman tornado, takođe u Teksasu, pričinio je veliku štetu u gradu Kenton, gdje je uništio brojne domove i dalekovode.

“Upavo sam prošla kroz neka od pogođenih područja i zaista je tužno i u najmanju ruku uznemirujuće”, navela je gradonačelnica Lu En Everet.

U jednoj od zgrada, gdje se održavalo matursko veče, spriječena je tragedija, zahvaljujući didžeju Krisu Ingramu.

"Utrčao sam i rekao da moramo da se sklonimo negdje, da će nas direktno pogoditi.”

Dvadeset ljudi sakrilo se u dva kupatila i magacinu – gdje su sačekali kraj oluje bez povreda. Razoreni grad bio je sumorni podsjetnik šta su uspjeli da izbjegnu. Jedan bračni par, čija je kuća uništena u tornadu, bio je bespomoćan…

“Okrutan i nemilosrdan. Srećna sam što sam živa.

Stanovnici ipak odlučni da pomognu jedni drugima.

"Srećni smo što smo živi. Međutim, ne znam da li ćemo uspjeti da očistimo sve. Ipak ćemo morati”, kaže Ron Sil.

U Arkanzasu, gdje je poginulo najmanje pet osoba, očajnička potraga za osamnaestomjesečnom djevojčicom i četvorogodišnjim dječakom zaglavljenim u kamionu koji je sa mosta odnijela nabujala voda.

Sada je vjerovatno riječ o potrazi za njihovim tijelima. Žao mi je što to moram da kažem. Međutim, i dalje se nadamo najboljem ishodu”, naglasio je šerif okruga Medison Rik Evans.

Za pojedine, voda je bila jedni put do spasa. Jedna trudnica i njen suprug čamcem su odvedeni na bezbjedno. Vlasti očekuju da će nivo vode u potocima i rijekama nastaviti da raste.

XS
SM
MD
LG