Linkovi

Najezda krpelja na severoistoku SAD


Odlazak u prirodu ponekada umesto da bude prijatno iskustvo može da se pretvori u pravu moru. Posle izuzetno blage zime, ove godine, severoistočni deo Sjedinjenih država pogođen je najezdom krpelja, parazita koji prenose opasnu i smrtonosnu lajmsku bolest.

Poput ribarske mreže naučnici raširenim tkaninama skupljaju krpelje.

"Očekujemo da će u 2017. zaraženih krpelja biti u ogromnom broju, a samim tim i veliki broj ljudi obolelih od lajmske bolesti", upozorava doktor Ričard Ostefild sa Keri instituta za proučavanje ekosistema.

Najviše se traga za krpeljima koji imaju crne noge jer oni prenose lajmsku bolest… I za onima u šumama Stenovitih planina koji prenose pegavu groznicu. Naučnici testiraju i divlje životinje, poput zaraženih miševa.

"Kada krpelj ujede zaraženog miša, velika je šansa da se i sam zarazi", navodi Keli Ogenras iz Keri Instituta za proučavanje ekosistema.

Zbog ozbiljne opsanosti od zaraze, ljubitelji prirode moraju dobro da se opreme kada odlaze u područja koja su žarišta krpelja.

"Važno je zapamtiti. Obujte zatvorene cipele, duge rukave, čarape, duge pantalone", podseća Džil Oberbah sa istog instituta.

Tim naučnika već četiri godine ispituje način za suzbijanje i kontrolu krpelja prskanjem biljaka i stavljanjem pesticida u hranu za divlje životinje.

XS
SM
MD
LG