Linkovi

Nagrade za istraživačko novinarstvo


Deseti put za redom Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je danas nagrade za istraživačko novinarstvo, a povom je vrlo simboličan - pre dva dana obeležen je Svetski dan slobode medija.

Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode štampe, Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je danas nagrade za istraživačko novinarstvo, u tri kategorije: Adam Santovac, novinar televizije N1 dobio je nagradu za TV reportažu Jalovište neodgovornosti, u kategoriji štampanih medija nagrađen je Slobodan Georgijev za tekst "Otkrivena tajna ministarskog sefa", dok su u kategoriji onlajn medija nagradu dobili Perica Gunjić i Milica Stojanović za serijal tekstova o posledicama poplava.

Na dodeli nagrada predsednik NUNS Vukašin Obradović je ocenio da je istraživačko novinarstvo jedan od poslednih bedema odbrane novinarske profesije:

"Prilika je da još jednom ponovimo da je istraživačko novinarstvo veoma važno, ne samo za profesiju, već i za društvo u celini. Ono je uvek u interesu javnosti, i kada ta ista javnost, ili neki njen deo, čak i histerično reaguje na argumente koji se predočavaju najširoj publici."

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi naglasio je da je istraživačko novinarstvo od vitalnog značaja za demokratiju, i dodao da bi mediji u potrazi za istinom trebalo da postavljaju teška pitanja predsednicima, premijerima i ambasadorima, kao i ombudsmanima:

"Profesionalci u medijima ne bi trebalo da budu strana koja sprovodi lov na veštice i proganja. Ne bi trebalo da se pitanjima od javnog značaja služe kao paravanom za kampanje iz ličnih interesa."

Inače, nagrade Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo su ove godine dodeljene deseti put, a pokrovitelj nagrada je Ambasada SAD u Srbiji.

XS
SM
MD
LG