Linkovi

Nagrada "Doprinos godine Evropi" Marku Somborcu i Brankici Janković


Dodeljivanje nagrade "Doprinos godine Evropi" poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković i karikaturisti Marku Somborcu.

Karikaturista Blica Marko Somborac i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Jaković, dobitnici su nagrade "Doprinos godine Evropi", koju Evropski pokret u Srbiji tradicionalno dodeljuje od 2002. godine.

Plakete su ovogodišnjim laureatima u beogradskom Aeroklubu svečano dodelili predsednik EPuS-a Mihailo Crnobrnja i generalna sekretarka Pokreta Suzana Grubješić.

Mihailo Crnobrnja rekao je da je poverenica "neumornim radom, jasno izraženim stavovima i pravovremenim reakcijama na pojave diskriminacije i neravnopravnosti u društvu značajno doprinela promociji evropskih vrednosti u Srbiji".

Zahvaljujući se na nagradi, Brankica Jankvić je naglasila da bavljenje ljudskim pravima nije vredno ukoliko se bojite.

"I umesto da zaštitite – strahujete i kalkulišete koga, kada i kako štitite. Mi nikad nismo kalkulisali kada, koga i kako zaštititi", rekla je Janković i dodala da jednaka prava za jednog, ne znači manje prava za drugog.

VIDEO Brankica Janković o evropskim vrednostima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Naglasila je da je nagrada koju danas prima naročito važna u trenutku u kojem se "u Evropi čuju disonantni tonovi i govori o njenoj krizi", te da se ona suočava sa brojnim izazovima i krizom vrednosti zbog čega postoji posebna obavezu da se štite evropske ideje.

Dodeljivanje nagrade "Doprinos godine Evropi" poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković i karikaturisti Marku Somborcu.
Dodeljivanje nagrade "Doprinos godine Evropi" poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković i karikaturisti Marku Somborcu.

Suzana Grubješić pročitala je obrazloženje za Marka Somborca, koje je nazvala "duhovitom savešću našeg društva".

Rekla je da Somborac svakodnevno kroz satirični strip koji objavljuje Blic na duhovit i kreativan način skreće pažnju na razne pojave u društvu i promoviše kritički osvrt i slobodu izražavanja.

Marko Somborac je naglasio je da medije brutalno guše, da im se šalje BIA, poreska i finansijska inspekcija. Instruirano sa vrha vlast, mediji se prikazuju kao izdajnici i plaćenici, rekao je Somborac i naglasio da iako se o tome govori u izveštajima evropskih institucija, te ocene i dalje su balansirane.

Zbog toga, nastavio je, potrebno da se Evropa dodatno angažuje i zaštiti je. "Postoji napredak, ali postoji i prostor za dalje poboljšanje situacije na tom planu", rekao je satirično Somborac.

VIDEO Marko Somborac o društvu i karikaturistima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Žiri koji je jednoglasno odlučio o dodeli priznanja, pored predsednika EPuS Crnobrnje činili su i dobitnici nagrade iz prethodnih godina.

Medju dosadašnjim dobitnicima nagrade su bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović, bivši zaštitnik gradjana Saša Janković, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda, direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, Vladimir Petronijević iz Grupe 484, Udruženje gradjana EXIT, Miksalište, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i drugi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG