Linkovi

Cene nafte - dalji pad u 2016


Prema novim pojekcijama Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda cena nafte bi mogla da padne na oko 20 dolara po barelu u 2016-oj.

Neočekivani pad u američkim zalihama sirove nafte doveo je do blagog porasta cene tog energenta u sredu ali, cene nafte ostaju na najnižem nivou u poslednjih deset godina - zbog niza faktora, uključujući visok kurs dolara i pad globalne potražnje za naftom. Pad cena nafte poklon je za potrošače, ali je bolan za zemlje proizvođače nafte.

Cene nafte nisu bile ovako niske u više od 10 godina. Prosečna cena benzina u SAD sada je ispod 53 centi po litru. To je rani Božićni poklon za vozače.

“Sećam se pre godinu dana sam plaćao za pun rezervoar goriva oko 50 dolara. Sada punim kola sa 36 do 38 dolara”.

To je ekonomski podsticaj za SAD vredan $ 115 milijardi dolara - odnosno predstavlja godišnju uštedu od 555 dolara po američkom vozaču, kaže portparol Američke auto-moto asocijacije, Robert Sinkler.

Mi smatramo da je to nešto što će se nastaviti, jer sirove nafte još ima u izobilju. Pokazatelji ukazuju na čak i nižu cenu u sledećih mesec dana. Tako da bi u roku od sledećih mesec dana, cena nafte mogla da beleži dalji pad za 25 do 30 centi.”

Situacija za zemlje proizvođače nafte je gubitnička, kaže ekonomista Fred Bergsten.

“Rusi gube, gube Saudijci, Venecuela je na gubitku. I američki proizvođači nafte iz škriljaca gube, mada je to više nego nadoknadjeno zahvaljujuću smanjenim troškova potrošača.”

Pošto je cena većine robe izražena u dolarima, neki krive jak dolar za pad cena. Međjutim, njujorški analitičar Piter Kardilo kaže da se radi isključivo o odnosu ponude i potražnje.

“Ako imate manju potražnju na globalnom nivou zajedno sa hiperprodukcijom naftaških zemalja, očigledno će doći do pada cena nafte, i to se upravo dogodilo”.

Ali, taj pad cena izaziva ozbiljne geopolitičke posledice. Rusija je očigledan primer, kaže Bergsten.

Pre pet do 10 godina kada su cene nafte bile visoke Putin je bio na usponu. Sada kada su cene energenata naglo pale, on se latio avanturizma u spoljnoj politici – prvo u Ukrajini, a sada u Siriji kao i drugde u pokušaju da skrene pažnju ruske javnosti sa loših ekonomskih prilika izazvanih naglim padom cene nafte.”

Mali su izgledi za skoro povećanje cene nafte. Prema novim pojekcijama Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda cena bi mogla da padne na oko 20 dolara po barelu u 2016-oj.

XS
SM
MD
LG