Linkovi

Potresi zbog niskih cena nafte


Naftna rafinerija u Iranu

Prethodnih meseci cena nafte smanjena je za skoro 60 odsto – što pomaže potrošačima, ali potresa naftnu industriju.

Kompanije sa visokim troškovima proizvodnje nafte - kao što je proizvodnja nafte iz škriljca u Americi – potencijalni su gubitnici. Suparnički proizvođači nastoje da preuzmu kontrolu na tržištu nafte iz, kako to neki kažu, geostrateških interesa.

Nagli pad cene sirove nafte jednostavno je rezultat osnovnog zakona tržišta, ponude i potražnje, kaže analitičar Dominik Hejvud, konsultantske firme Energy Aspects.

„Naročito prošlogodišnje povećanje američke proizvodnje zahvaljujući eksploataciji nafte iz škriljaca. Proizvodnja je bila povećana na milijardu barela nafte dnevno.“

Pad cena obično je propraćeno smanjenjem proizvodnje od strane OPEK-a, što doprinosi povećanju cene tog energenta. Međutim, u novembru OPEK je odlučio da održi proizvodnju na 30 miliona barela na dan. Cilj je bio - potiskivanje konkurencije sa visokim troškovima, koji računaju da pomoću rasta cena finansiraju sopstvenu proizvodnju.

Članice OPEK-a imaju niske troškove proizvodnje, koje u uslovima sve nižih cena ne žele da budu te koje će smanjiti obim proizvodnje. To treba da preduzmu proizvođači sa visokim troškovima. A takvih ima dosta, među kojima su i američki proizvođači koji proizvode naftu iz škriljaca“, kaže Hejvud.

Sa sve većim brojem zemalja koje razvijaju sopstvenu naftnu industriju, OPEK sve manje može da kontroliše tržište, kaže analitičar Abišek Despande, iz investicione banke Natikis.

„OPEK zaista želi da testira izdržljivost drugih proizvođača kao što su SAD i Rusija, koje proizvode gotovo istu količinu kao i Saudijska Arabija.“

Britanski naftni džin BP saopštio je u četvrtak da otpušta 300 radnika angažovanih u operacijama u Severnom moru. U SAD broj takozvanih freking operacija naglo opada. Analitičari kažu da je u pitanju i ekonomičnost dobijanja nafte iz katranskog peska u Kanadi.

Budžet Irana, koji je takođe jedan od najvećih proizvođača nafte na svetu, zasnovan je na ceni od 100 dolara po barelu. Teheran tvrdi da dugogodišnji rival, Saudijska Arabija namerno radi na smanjenju vrednosti „crnog zlata“.

Oni koji planiraju pad cene nafte protiv nekih zemalja treba da znaju da će to zažaliti.“

Prema procenama mnogih analitičara cena nafte neće porasti još dugi niz godina, što je za neke proizvođače loša vest, ali za sve potrošače dobra vest.

XS
SM
MD
LG