Linkovi

Nacrt sporazuma za kraj sukoba u Libiji


Predstavnik UN za Libiju, Bernandin Leon, obraća se novinarima u društvu članova libijskog parlamenta, u gradu Rabat u Maroku, 18. septembra 2015.
Predstavnik UN za Libiju, Bernandin Leon, obraća se novinarima u društvu članova libijskog parlamenta, u gradu Rabat u Maroku, 18. septembra 2015.

Specijalni izaslanik UN, Bernardino Leon, koji posreduje u pregovorima za okončanje političke krize u Libiji, izjavio je da je formulisan nacrt sporazuma, koji bi trebalo da potpišu dve rivalske vlade u Libiji.

Leon, koji se nedeljama sastajao sa predstavnicima rivalskih vlada, to je saopštio u gradu Skirat u Maroku, gde je održana poslednja runda razgovora.

On je naveo da je izradjena finalna verzija sporazuma, te da učesnici dijaloga sada treba da odgovore na tekst, ali ne u smislu dodavanja novih komentara ili pokušaja nastavljanja pregovora. Izaslanik UN nije saopštio detalje dogovora koji je na stolu, ali je istakao da se nada da će uključene strane potpisati finalni sporazum do 20. oktobra.

Kako su juče preneli reporter Glasa Amerike, Leon traži hitan prekid vatre izmedju snaga lojalnih medjunarodno priznatoj vladi Libije i militantnih islamista na istoku zemlje, koji predstavljaju jednu grupu u ovom složenom konfliktu.

Sporazum takodje predvidja da različite rivalske frakcije u Libiji formiraju vladu nacionalnog jedinstva u kompleksnom aranžmanu za koji neki kritičari kažu da je neostvariv.

Libija se nalazi u stanju haosa od kad je dugogodišnji diktator Moamer el Gadafi zbačen s vlasti i ubijen 2011.

XS
SM
MD
LG