Linkovi

"Žrtve seksualnog nasilja na Kosovu - heroine"


Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga
Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga

Od danas na Kosovu, na inicijativu nevladine organizacije Mreža žena Kosova počinje kampanja pod sloganiom “Ja sam preživela seksualno nasilje u ratu”.

Na osnovu Rezolucije 1820 Ujedinjenih nacija, seksualno nasilje tokom rata je zločin protiv čovečnosti i krajnje je vreme da sve žrtve dobiju adekvatni status i podršku u kosovskom društvu, rečeno je u Prištini, na sednici Nacionalnog saveta za preživele seksualnog nasilja tokom rata.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga danas je poslednji put za vreme svog predsedničkog mandata predsedavala Nacionalnim savetom za preživele seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu i tom prilikom pozvala domaće i međunarodne institucije da učine sve kako bi se na Kosovu zločini silovanja priznali kao ratni i kao zločini protiv čovečnosti.

"Sve preživele ovog gnusnog čina molim da se prijave, kako bi dobili zasluženu pomoć i podršku, a institucije da se maksimalno založe u procesu rehabilitacije žrtava", rekla je Jahjaga, nazivajući sve žrtve seksualnog nasilja tokom rata - heroinama.

"Proces rehabilitacije preživelih seksualnog nasilja tokom rata je jedan dugoročan proces koji traži angažovanje svakoga, proces kroz koji treba da prođemo zajedno kao društvo. Trebalo bi da se trudimo da se posledice ovog ratnog zločina ne prenesu na buduće generacije", rekla je Jahjaga.

Zbog podrške i pomoći žrtvama silovanja tokom rata, osnovan je Kosovski centar za podršku žrtvama seksualnog nasilja. Centar je osnovan na inicijativu Mreže žena i civilnog društva, a uz podršku američke, britanske i turske ambasade.

Ambasador SAD na Kosovu, Greg Delavi rekao je da će njegova zemlja nastaviti da pomaže svim žrtvama rata, a posebno ženama, žrtvama seksulanog nasilja. Njihovi bol i patnja se mogu smanjiti samo privođenjem krivaca pred lice pravde i razumevanjem okoline, rekao je Delavi.

"Dugotrajno pomirenje i stabilnost će biti jedino mogući samo ukoliko društvo nauči pravilno da tretira pitanje seksualnog nasilja tokom rata i kada svi oni koji su krivi za ove zločine budu osuđeni. Preživeli ovih zločina zaslužuju pravdu i poštovanje, a ne osudu i stid", zaključio je američki ambasador.

Nacionalni savet za preživele seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu osnovan je petnaest godina posle ratnih sukoba, tek marta 2014. na inicijativu Kosovske predsednice Atifete Jahjaga.

Savet čine predstavnici Vlade Kosova, civilnog društva i kancelarije predsednice, a u njemu nema pripadnika manjinskih zajednica.

Inače po Zakonu o priznanju statusa žrtve seksualnog nasilja tokom rata priznaje se samo period od 27. februara 1998. do 20. juna 1999. godine, što srpske nevladine organizacije vide kao diskriminaciju i flagrantno kršenje ljudskih prava i prava žrtava srpske zajednice.

XS
SM
MD
LG