Linkovi

Na teritoriji Beograda prijavljena epidemija malih boginja


Casi todos los casos han sido pro el contagio a personas que no estaban vacunadas.
Casi todos los casos han sido pro el contagio a personas que no estaban vacunadas.

Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je epidemiju malih boginja u Beogradu , jer su laboratorijski potvrđene morbile kod pet osoba. U ponedeljak je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio da je od početka oktobra do danas registrovan 65 slučaj malih boginja u Srbiji.

Iz instituta kažu da obolele osobe nisu bile u kontaktu sa osobama sa područja Kosova i Metohije koje je u nadležnosti Instituta, niti sa osobama sa slicnom kliničkom slikom na teritoriji prebivališta.

Kako podsećaju, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici 23. oktobra je prijavio Batutu epidemiju malih boginja na teritoriji KiM sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom.

Oboleli u Beogradu su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa. Deca su zbrinuta u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", dok su i odrasli zbrinuti u Klinici za infektivne i tropske bolesti Klinickog centra Srbije, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja.

Male boginje su bolest koja je predviđena za iskorenjivanje, te u takvim okolnostima i jedan slučaj zaraze morbilama je epidemija.

Epidemiolozi upozoravaju da je iz tog razloga važno da što više ljudi bude vakcinisano MMR vakcinom, da se stvori jak kolektivni imunitet i na taj način zaštite i oni koji iz opravdanih razloga ne mogu da prime vakcinu (deca do 12 meseci i bolesna deca).

Aktuelna dešavanja i pojava malih boginja i u Srbiji uticala na roditelje koji su se dvoumili da vakcinišu svoju decu, te da je u poslednja tri meseca povećan broj vakcinisane dece.

Lekari upozoravaju da male boginje mogu da izazovu ozbiljne komplilklacije kod mališana, da svako 20. zaraženo dete dobije upalu pluća, na svakih 1.000 obolelih jedna osoba dobije zapaljenje mozga, koje može da ostavi trajne posledice na razvoj deteta, pa i da dovede do smrtnog ishoda.

Ono što je važno da roditelji znaju da MMR vakcina ne štiti decu samo od malih boginja, već od još dve veoma zarazne bolesti - zauški i rubeola, koje takođe mogu da ostave trajne posledice kod dece, navode epidemiolozi.

U avgustu su u Srbiji izrečene i prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali svoju decu - u Beogradu tri i u Kragujevcu jedna.

XS
SM
MD
LG