Linkovi

Na šta ide novac EU na severu Kosova?


Kosovo, Prishtina
Kosovo, Prishtina

Od potpisivanja Briselskog sporazuma, u aprilu 2013. izdvojeno je nešto vise od 32 miliona evra za realizaciju 250 projekata u četiri opštine na severu Kosova. Iz fondova Evropske unije do sada je uloženo oko 10 miliona evra. Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova obišla je neke od ovih projekata u opštini Zvečan.

Ukupna vrednost projekata koji se iz fondova Evropske unije realizuju u opštini Zvečan je dva miliona i 850 hiljada evra. U renoviranje osnovne škole Vuk Karadžić uloženo je 309 hiljada evra, a za novu sportsku halu čija je izgradnja u toku izdvojeno je million i sedamsto hiljada evra. Ove radove obišli su specijalna predtavnica Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova i gradonačelnik Zvečana Vučina Janković. Oni su otvorili i renovirani sistem vodosnabdevanja čija je vrednost 457.000 evra i sistem kanalizacije za koji je Evropska unija izdvojila 396.000 evra.

“Ovi projekti vodovoda, kanalizacije i obrazovanja su preduslovi za razvoj Opštine u budućnosti. Ljudi koji žive u centru Zvečana imaće bolje sanitarnohigijenske uslove za život, imaće poboljšano vodosnabdevanje sa poboljšanim pritiskom u cevima, omogućiće se i nastavak izgradnje naselja u rubnim delovima. Drago mi je što smo pomogli renoviranje jedne od najstarijih škola u Zvečanu. Mi smo društvo koje želi da ulaže u obrazovanje i kvalitet obrazovanja, poboljšanje zaposlenosti i kvalitet obrazovanja je prioritet Evropske unije u ovom periodu”, rekla je šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

“Kao što je planirano strateškim dokumentima izgrađeno je 726 metra novih vodovodnih linija koji će povezivati glavne gradske ulice i na koje će se priključiti domaćinstva, škola, Dom zdravlja i ostali centralni objekti. Nove pumpne stanice će poboljšati pritisak u cevima i omogućiti vodosnabdevanje u rubnim naseljima na većoj nadmorskoj visini”, kazao je gradonačelnik Zvečana Vučina Janković.

Pored Evropske unije u poslednje četiri godine značajna sredstva u četiri opštine na severu Kosova uložila je i Vlada Kosova. U studiji koju je nedavno objavio Institut za teritorijalni ekonomski razvoj navodi se da je Vlada Kosova od 2013. godine za opštine Zvečan, Zubin Potok, Severnu Mitrovicu i Leposavić izdvojila 15,1 milion evra, dok je iz Fonda za razvoj severa Kosova izdvojeno 7,5 miliona evra. Po ovoj studiji najviše novca namenjeno je infrastrukturnim projektima, a jedino je opština Zubin potok realizovala planirane projekte.

XS
SM
MD
LG