Linkovi

Na redu reforma javne uprave u Srbiji


U Beogradu je danas održan sastanak Mreže Stalne konferencije gradova i opština za upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi, na kojoj je glavna tema bila kako učiniti javnu upravu efikasnom i profesionalnom.

Cilj Vlade Srbije je da ima profesionalnu, efikasnu i ljubaznu javnu upravu, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i ocenila da su ljudski resursi najveći potencijal i najveća snaga.

Na sastanku Mreže Stalne konferencije gradova i opština, Brnabić je je izrazila nadu da će sledeće godine biti uspostavljena Nacionalna akademija za stručno usavršavanje u javnoj upravi, dok je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao da je efikasna uprava alfa i omega svake demokratije.

"Reforma javne uprave nije važna samo za građane Srbije, već i za proces pristupanja EU. Verujemo da nema ekonomskog i socijalnog razvoja bez jake i efikasne javne uprave", rekao je Fabrici.

Direktorka Generalnog direktorata za demokratiju Saveta Evrope Snežana Samardžić Marković rekla je da je cilj da Srbija ima modernu evropsku upravu, koja treba da omogući efikasnost. Uz ocenu da je reforma javne uprave složen i dugotrajan proces, ona je podsetila da u EU ne ulazi samo vlada, već cela država, lokalne samouprave i ljudi.

"Partnerstvo koje ostvarujemo u realizaciji projekta između Saveta Evrope, EU, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i sa Stalnom konferencijom gradova i opština, je dobar recept kako treba pristupiti ozbiljnim reformskim poduhvatima", istakla je Samardžić Marković.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je naveo da uprava na lokalnom nivou mora da iznese teret promena i reformi. Efikasna javna uprava treba da postane standard, a uprava i službenici moraju da se prilagođavaju promenama, izjavio je Ružić.

XS
SM
MD
LG