Linkovi

Na Kosovu sproveden briselski Sporazum o pravosuđu


Polaganje zakletve sudija i tužilaca pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, 24. oktobar 2017.
Polaganje zakletve sudija i tužilaca pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, 24. oktobar 2017.

Predsednik Kosova Hašim Tači imenovao je danas 40 sudija i 13 tužilaca sa severa Kosova. Imenovanje srpskih sudija je u skladu sa Briselskim sporazumom o pravosuđu koji su pre dve godine u Briselu postigli Beograd i Priština.

Sudije i tužioci koji su radili u srpskom pravosudnom sistemu položili su bez prisustva medija zakletvu pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Prethodno je predsednik Kosova obavio njihovo imenovanje i oni će ubuduće raditi u sistemu Kosova.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova aktom polaganja zakletve se u potpunosti sprovodi Sporazum o pravosuđu koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine. Nakon polaganja zakletve Tači je čestitao sudijama i tužiocima.

“Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovsko pravosuđe i da radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Takođe, pozdravljam vašu spremnost da funkciju sudije, odnosno tužioca, izvršavate časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike“, rekao je Tači.

Novinarima se nakon polaganja zakletve kratko obratio sudija Miroslav Ivanović.

“Mi smo ljudi profesionalci koji će nastaviti rad tamo gde smo stali. Mi smo deo određenog esnafa koji znaju svoj posao tako da je ova zakletva deo toga i ništa više", rekao je Ivanović.

Nenad Maksimović iz Centra za Mir i toleranciju za Glas Amerike kaže da je današnji događaj važniji Beogradu i kako je kazao, njegovom putu ka Evropskoj uniji, nego Srbima na Kosovu.

“Ono što je za predstavnike vlasti u Republici Srbiji bitnije je da se oni pokažu kako su eto oni osobe koje drže reč i ispunjavaju svoju dužnost. To im je očigledno mnogo bitnije nego da Srbija dobije zauzvrat ono što je obećavano svih ovih godina i ono što je glavna stavka Briselskog sporazuma, a to je Zajednica srpskih opština”, rekao je Maksimović.

Polaganju zakletve prisustvovali su ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi, šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i šefica Misije EULEX Aleksandra Papadopulu.

XS
SM
MD
LG