Linkovi

Ponovo oskrnavljena spomen ploča novinarima


Ponovo oskrnavljena spomen ploča novinarima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Ponovo oskrnavljena spomen ploča novinarima

Spomen ploča nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koju su predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije postavili i ove godine 21. avgusta između Velike Hoče i Zočišta, uništena je i bačena nedaleko od mesta gde je bila postavljena.

Spomen ploča nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koju su predstavnici Udruženja Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije postavili i ove godine 21. avgusta između Velike Hoče i Zočišta, uništena je i bačena nedaleko od mesta gde je bila postavljena.

Tablu na kojoj je na srpskom i albanskom jeziku pisalo "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih.", danas su pronašli novinari Glasa Amerike Budimir Ničić i Politike Živojin Rakočević na 50 metara od mesta gde su je predstavnici Udruženja novinara Srbije i Kosova postavili 21. prošlog meseca.

Novinari su zatekli tragove traktora ili kamiona koji je izvukao tablu sa sve betonom iz zemlje, a tablu sa metalnim delom su pronašli ispod lokalnog puta u grmlju. Glas Amerike je pokušao da stupi u kontakt sa Kosovskom policijom, ali u stanici policije u Prizrenu koja je nadležna za region Orahovca, nisu odgovarali na naše pozive.

Novinar Politike i član Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević za "Glas Amerike" kaže da je ovo treći put da se skrnavi i nestaje obeležje novinarima Radio Prištine Đuri Slavuju i Ranku Periniću, koji su na tom mestu poslednji put viđeni, kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište.

“Ovo je poruka da je počinilac negde tu, u ovom idiličnom vinogradu i da nema mirnu savest. Da on dolazi tu da rešava svoj problem na način da misli da ćemo mi odustati od svega ovoga. Ova ploča je bačena tu pored ovog smeća, ali mi ćemo je vraćati sve dotle, dok ne budemo saznali šta je sa našim kolegama i ko su počinioci onoga što se dogodilo pre 16 godina i što se događa svake godine kada mi tu postavimo tablu”, rekao je Rakočević.

Rakočević kaže da očekuje da će policija pokrenuti istragu o ovom slučaju i da će pronaći počinioce i da će Udruženju novinara Srbije vratiti ploču. On je najavio da će Udruženje novinara poziv za ponovno postavljanje ploče uputiti KFOR-u, UNMIK-u, EULEKS-u i svim ambasadorima u Prištini.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije osudili su danas ponovno rušenje ploče nestalim novinarima. U saopštenju udruženja se navodi da, iako je postavljanje table ove godine najavljeno opštinskim vlastima u Orahovcu i kosovskoj policiji, ništa nije učinjeno da se spomen obeležje zaštiti.

Saopštenjem se oglasila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije koja je pozvala međunarodnu zajednicu i nadležne institucije u Prištini da pronađu i kazne one koji su počinili ovo kako se navodi zlodelo, a pre svega da obelodane istinu o otmici novinarske ekipe Radija Prištine.

I kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić ocenio je da je sraman i nedopustiv čin skranavljenje i uklanjanje spomen ploče nestalim srpskim novinarima na Kosovu i pozvao nadležne da reaguju.

Uklanjanje spomen obeležja osudio je i gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović koji je prisustvovao postavljanju table prošlog meseca. Stojanović je podsetio da je lično gradonačelnika Orahovca pozvao da zajedno prisustvuju postavljanju obeležja novinarima i da je njegovo neprisustvo, kako je kazao, ohrabrilo počinioce da ponovo uklone ploču.

XS
SM
MD
LG