Linkovi

Na Kosovu do 18h glasalo 32,57% birača


Glasanje na Kosovu

Za predsednika Srbije danas su u organizaciji OEBS-a glasali i građani u srpskim sredinama na Kosovu. Do 18 časova na birališta je prema podacima OEBS-a izašlo 32,57 odsto glasača.

Glasanje za predsednika Srbije na Kosovu održano je u srpskim sredinama na 90 biračkih mesta u 4 izborna centra. Sva biračka mesta otvorena su na vreme u sedam časova. Pravo glasa imalo je 105.929 birača, međutim mnogi građani kao i prethodnih godina nisu mogli da ostvare svoje biračko pravo.

Prvi put nisam na spisku i ne znam zbog čega

Ranije sam bila na spisku, a sad mi kažu da me nema, htela sam da glasam za Vučića

Nisam na spisku ni ja ni moja sestra. Ranije smo uvek glasali, a sad kažu da nas nema na spisku, pitao sam ih kome da se žalim, ali ne znaju ni oni sami”, poručuju građani Gračanice i severne Kosovske Mitrovice.

U Gračanici su mnogi građani na birališta dovoženi organizovano kombijima, automobilima, ali i vozilom Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici. Nakon što je vozač ovog vozila video novinare udaljio se sa biračkog mesta, ali je ostao da sačeka glasače koje je dovezao. Iz Misije OEBS-a koja je organizovala prikupljanje glasova na Kosovu tokom dana je više puta saopštavano da nema većih neregularnosti. Međuti, pojedini članovi radnih Republičke izborne komisije tela tvrde drugačije.

Na deset metara od biračkog mesta je vozilo u kome sede četiri osobe koje imaju birački spisak I evidentiraju ko izlazi da glasa. Ono što je po pravilniku o glasanju te osobe moraju da budu udaljene najmanje 50 metara od biračkog mesta”, kaže Goran Stojanović-Član Radnog tela RIK-a ispred Pokreta Dveri.

U Severnoj Mitrovici na birališta su prvi i to organizovano izašli članovi i simpatizeri Srpske napredne stranke na čelu sa rukovodsvom javnih preduzeća i institucija.

Srbija će danas dobiti svog predsednika, a već sutra ćemo krenuti u brže i jače pobede”, rekao je Goran Rakić gradonačelnik Severne Mitrovice.

Tokom dana pojedina biračka mesta obišao je šef OEBS-a Jan Bratu, a u svim srpskim sredinama bilo je pojačano prisustvo kosovske policije I KFOR-a. OEBS će izborni material večeras transportovati u Rašku i Vranje gde će ga predati predstavnicima Republičke izborne komisije

XS
SM
MD
LG