Linkovi

Turizmom protiv nasilja u Dagestanu


Eksplozije bombi i automobila su česta pojava u dagestanu, posebno prestonici Mahačkali

Kremlj bi hteo da zavede mir na Kavkazu pre Zimskih olimpijskih igara u Sočiju idućeg februara...

Pažnja sveta se prebacila na ruski Dagestan, kada je taj većinski islamski region identifikovan kao zavičaj Tamerlana Carnajeva, glavnog osumnjičenog za eksplozije na Bostonskom maratonu. Najjužnija ruska republika ima velike planove za smanjenje nasilja.

Automobili bombe i pucnjava, načinili su Dagestan najistaknutijom tačkom u političkom nasilju na ruskom nemirnom severnom Kavkazu. Međutim, kada je Dagestan postao poznat kao zavičaj osumnjičenih bombaša na Bostonskom maratonu, Moskva je počela da preduzima akciju. Prošle nedelje, vojnim helikopterom je neočekivano prebačen u zatvor muškarac koji se ovde smatra nedodirljivim gospodarom rata: gradonačelnik dagestanske prestonice Mahačkale.

Kremlj bi hteo da zavede mir na Kavkazu pre Zimskih olimpijskih igara u Sočiju idućeg februara, u podnožju tog planinskog venca. Dugoročno gledano, Kremlj veruje da bi turizam mogao da predstavlja izlaz iz siromaštva u regionu.

Potencijal je jasan u Derbentu, najstarijem i najjužnijem ruskom gradu. Više od 1.500 godina, Derbentska tvrđava kontroliše uzan pojas zemlje između istočne ivice Kavkaza i Kaspijskog mora.

Šakmarda Mardonov
Šakmarda Mardonov
Šakmarda Mardonov prodaje voće na pijaci u podgrađu tvrđave.

„Ljudi koji žive u Derbentu se zaista ponose našom tvrđavom. A mi čekamo turiste. Dovedite nam turiste, svi smo za to“.

Mardonov i drugi pamte sovjetske dane, kada je ovde svake godine dolazilo četvrt miliona turista. Tvrđava je kasnije uvršćena na UNESKO-vu Listu svetske baštine.
Uprkos tome, ovde danas nema mnogo turista. Abasu Šakalar Sanja je lokalni vozač taksija.

„Rekao sam prijateljima u Moskvi da dođu ovde i vide more i tvrđavu. Oni su odgovorili da neće da na njih pucaju i ubijaju ih. Da li ste ovde čuli išta slično? Ne. Toga ovde nema. Mi smo gostoljubiv narod. Volimo goste i turiste“.

Džamija Džuma je udaljena nekoliko blokova od tvrđave. Sagrađena 734, ona je najstarija džamija u Rusiji. Džamija i tvrđava su u centru projekta za dovođenje milion turista godišnje do kraja ove decenije, kaže Imam Jaralijev, gradonačelnik Derbenta.

„Želimo da imamo prijatelje i mirno živimo. Želimo da razvijemo naš grad. Hteli bismo da narod Dagestana bude kao bratstvo“.

U današnjem Dagestanu, nasilje često deluje kao da je beskonačno. Ali to je samo delić vremena u poređenju sa zidovima Derbentske tvrđave. Tokom vekova, tvrđava je menjala gospodare, od Persijanaca do Arapa, od Jermena i Mongola, do Turaka, dok konačno nije pala u ruske ruke, pre tačno dva veka.
XS
SM
MD
LG