Linkovi

Na jesen počinje gradnja kontrolnog tornja od 75 metara


Arhiva, ilustracija

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) sagradiće novi kontrolni toranj na aerodromu "Nikola Tesla", koji će biti visok 75 metara, a biće i toplom vezom povezan sa oblasnom kontrolom letenja, dok se u Nišu gradi toranj, a taj centar treba da postane rezervna kontrola leta.

U aprilu prošle godine bio je raspisan javni poziv za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju aneksa zgrade Centra kontrole letenja (CKL) Beograd sa tornjem Aerodromske kontrole letenja (AKL). Svi detalji tehničke dokumentacije biće završeni do juna 2018. godine, a radovi će početi na jesen ove godine.

Kako navodi direktor SMATSA Radojica Rovčanin, novi toranj biće među 10 najviših u svetu i procena je da će gradnja trajati oko godinu i po dana, dok će, početkom maja biti raspisan tender za projektnu dokumentaciju.

"Do 2022. mi moramo da napustimo ovaj naš toranj, ali to ćemo uraditi i mnogo ranije. U svakom slučaju, dobijamo nov, prelep, izvanredan kontrolni toranj, koji će se videti skoro iz svih krajeva grada," rekao je Rovčanin i uzjavi za Tanjug.
Toranj će biti izgrađen na zemljištu "SMATSA doo Beograd" i finansiran iz sopstvenih prihoda, bez opterećivanja budžeta Srbije i Crne Gore.

Stari toranj je napravljen 1962. godine, kada je saobraćaj brojao 300 aviona godišnje, koliko danas imamo u najopterećenijem satu.

Rovčanin kaže da je SMATSA podigla kredit od EBRD banke od 35 miliona evra, a da će podići drugu tranšu kredita i od EIB banke, zbog gradnje tornja, a dodaje da će stari toranj pripasti koncesionaru, francuskoj firmi "Vansi".

Prema ranijim navodima medija idejno rešenje za izgradnju tornja uradilo je preduzeće "Energoprojekt industrija", a za izgradnju će biti angažovani domaći izvođači.

Srpska kontrola leta trenutno radi i nadogradnju kompletnog sistema, i hardvera i softvera- u Beogradu, Podgorici, Tivtu, Nišu, Kraljevu.

Kako kaže Rovčanin, oprema SMATSA na svetskom je nivou i tu opremu "Tales" ima i većina provajdera u Evropi. Posebno su ponosni na činjenicu da, od 2015. godine, od kada postoji merenje sigurnosti kontrola leta, sa rezultatom od 92, SMATSA je najbezbednija kontrola leta u Evropi.

Pored tornja i nadogranje softvera i hardvera u toku je i izgradnja radara na Besnoj kobili koji će zameniti radar na Kopaoniku koji se trenutno ne koristi.

SMATSA pravi na aerodromu Beograd pored piste i primarni i sekundarni radar, u Nišu se pravi toranj, kao i rezervna kontrola leta u tom gradu, za eventualne katastrofične situacije, te ALS instrumentalni sistem sletanja u Nišu, za uslove smanjene vidljivosti.

SMATSA je, kaže Rovčanin, uvela i projekat "otvorenog neba", gde je zajedno sa Hrvatskom i BiH otvorila prostor, u kome se avioni slobodno kreću.

Kako kaže Rovčanin u izjavi za Tanjug, za taj projekat su od Evropske komisije dobili nagradu, i dodaje da sada tome pristupaju Slovenija i Austrija, a da su Rumunija i Mađarska zainteresovane.

"To što smo uveli zaista je revolucionarno. Avion sam bira rutu, manje troši goriva, manje izduvnih gasova, pre stigne, jeftinija je karta za putnike," rekao je Rovčanin.

SMATSA ima 350 kontrolora leta, koji kontrolišu vazdušni prostor cele Srbije, izuzev Kosova, zatim prostore Crne Gore, južnog Jadrana i 55 odsto teritorije BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG