Linkovi

Na dnevnom redu ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa CG


Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke izjavio je da će podržati ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom
Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke izjavio je da će podržati ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom

Poslanici Skupštine Kosova odlučuju u četvrtak o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Za sporazum su se izjasnile sve poslaničke grupe, osim Pokreta Samoopredeljenje i Srpske liste, čiji predstavnik nije prisustvovao sednici predsedništva parlamenta.

Nakon sednice predsedništva kosovskog parlamenta šefovi poslaničkih grupa Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova Memlji Krasnići i Avdulah Hoti rekli su da će glasati za nacrt Sporazum o demarkaciji sa Crnom gorom jer je on po njihovim rečima u najboljem interesu građana.

Podršku sporazumu najavile su i Alijansa za budućnost Kosova, kao i Inicijativa za Kosovo, koje su se ranije protivile ovom sporazumu.

Ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji protivi se Pokret Samoopredeljenje, jer se njime kako su poručili, krši teritorijalni integritet Kosova.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji rekao je da je ratifikacija Sporazuma o demarkaciji šansa za političko jedinistvo, koje će otvoriti put viznoj liberalizaciji.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji
Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji

"Sutra je prilika za političko jedinstvo, da se glasa o nacrtu zakona o demarkaciji. Ova odluka otvara vrata građanima Kosova za slobodno kretanje. Verujem da bi mogli vrlo brzo da dobijemo liberalizaciju viznog režima", rekao je Veselji.

Predstavnik Srpske liste nije danas prisustvovao sastanku predsedništva, tako da je za sada nepoznato kako će sutra glasati 10 njihovih poslanika. Njihov raniji stav je da će biti uzdržani po ovom pitanju.

Jedini srpski poslanik u Skupštini Kosova koji nije deo Srpske liste Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke izjavio je za Glas Amerike da će podržati ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

"Za nas to nikad nije bila dilema pre svega zbog činjenice da mi kao poslanici nemamo pravo da držimo građane u izolaciji. Ono što je potpuno jasno je da na taj način omogućavamo svim ljudima koji žive na ovom prostoru da mogu da imaju potpunu slobodu kretanja. To je nešto što je više nego valjan razlog" , rekao je Petrović.

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom na dnevni red Skupštine Kosova dolazi nakon što su predsednici Kosova i Crne Gore Hašim Tači i Filip Vujanović potpisali aneks ugovora koji garantuje da će se, ukoliko se pojave, novi dokazi oko granične linije oni uzeti u obzir.

Za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika koliko broji kosovski parlament.

XS
SM
MD
LG