Linkovi

Na Atlantiku zaplenjeno 800 kilograma kokaina, u Srbiji pohapšeni saradnici


Arhiva - Policija Srbije
Arhiva - Policija Srbije

Oko 800 kilograma kokaina, vrednog oko 50 miliona evra, zaplenjeno je u ponedeljak u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, a razotkrivena kriminalna grupa koja se bavila švercovanjem tog narkotika iz Južne Amerike u Evropu sastavljena je mahom od državljana Srbije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Prema rečima direktora Policije Vladimira Rebića, posle višemesečnog operativnog rada pripadnika kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa policijama iz Španije i Velike Britanije, uspešno je realizovana zaplena ove droge.

Pripadnici srpske Kriminalističke policije, nakon prikupljenih informacija da se ta organizovana kriminalna grupa bavi distribucijom narkotika, kao i saznanja o konkretnom načinu i vremenu transporta kokaina iz Južne Amerike, o tome obavestili španske kolege koje su u okeanu zaustavile jedrilicu u kojoj je pronađen kokain, rekao je Rebić.

Na Atlantiku su uhapšeni su Srbin V.F. (44) Meksikanac E.A.A.C. (24) i državljanin Rusije S.R. (48), dok su u Srbiji pravdi privedeni M.DJ. (66) i D.DJ. (39) osumnjičeni da su, kao članovi te organizovane kriminalne grupe, davali logističku podršku trojici uhapšenih na jedrilici. Za jednom osobom se intenzivno traga.

Pored kokaina u konstrukciji jedrilice zaplenjena je i različita računarska oprema, više mobilnih telefona i obilna dokumentacija, a na četiri lokacije u Srbiji policija je zaplenila dokumentaciju vezanu za uplate i isplate i transfere novca osumnjičenima koji su uhapšeni na jedrilici, avio-karte, notese, memorijske kartice, više USB-a, mobilne telefone, kao i opremu i uredjaje za neovlašćeno audio i video snimanje.

Osumnjičenima koji su uhapšeni u Srbiji odredjeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

XS
SM
MD
LG