Linkovi

Načelnik Generalštaba VS: Imamo podršku ruske vojske za izazove na Kosovu


Vojska Srbije održava zajedničke vojne vežbe i sa NATO i pripadnicima ruske vojske, Foto: (ilustracija, Sajt Ministarstva odbrane Republike Srbije)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, izjavio je da će Rusija kao strateški partner i dalje pružati monogostruku podršku Srbiji, kao i da ta zemlja ima podršku ruske vojske za izazove na Kosovu.

Mojsilović,u izjavi za dnevni list Novosti po povratku iz službene posete kolegama u Moskvi, kaže da su posebno analizirali situaciju na Kosovu i da je ukazao da jednostrani potezi Prištine ugrožavaju bezbednosnu situaciju.

"Dobili smo podršku od ruskog vojnog rukovodstva oko toga kako radimo u vezi sa Kosovom. Naravno da smo posebno zainteresovani za bezbednost Srba, ne samo na severu KiM, već u celoj pokrajini", rekao je on.

Kada je reč o pripadnicima Islamske države koji se vraćaju u region, general Mojsilović kaže da se budno prati njihov povratak.

"Kada je reč o borcima sa Balkana, u redovima ID najbrojnij su oni sa KiM, zatim Bošnjaci iz BiH, a ima i onih koji žive u Raškoj oblasti", navodi Mojsilović.

Što se tiče migranata koji žele da stignu u Evropu, kaže da se njihov broj smanjuje, ali da je trend tog fenomena nepredvidiv.

"Turska je uspela da zadrži veliki broj izbegloca. Mi se trudimo da imamo pod kontrolom tzv balkansku rutu migranata. Trenutno ih je u Srbiji oko 4.000", kazao je on.

Na konstataciju da NATO ne krije podozrenje kada su u pitanju naši manevri sa Rusijom, načelnik Generalštava VS kaže da smo mi otvoreni i spremni za saradnju i da vežbamo sa svima.

"Suština tih aktivnosti je da nam ta saradnja koristi podizanjem kvaliteta naših jedinica", reako je general Mojsilović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG