Linkovi

N1 zatražila međunarodnu podršku zbog pretnji i napada


Logo regionalne televizije N1, Foto: official website
Logo regionalne televizije N1, Foto: official website

Zbog sve češćih i oštrijih pritisaka i pretnji na televiziju N1, vlasnici te regionalne televizije iz Luksemburga zatražili su pomoć međunarodnih i nevladinih organizacija, strukovnih tela i Evropske unije, a reakcije su stigle iz Međunarodne i Evropske fedracije novinara i od predstavnika OEBS-a.

Adria njuz iz Luksemburga, uputila je pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije i zatražila zaštitu televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv tog medija vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.

N1 ocenjuje da je od početka rada 2014. bila izložena pritiscima u Srbiji "etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših funkcionera vlade i vladajuće koalicije uključujući i predsednika države".

Cilj je zastraživanje i kompromitovanje TV N1

Cilj pritisaka i kampanje od početka bio "da se N1 kompromituje i zastraši etiketiranjem kao antisrpska, opoziciona i antivladina televizija", piše N1.

Etiketiranje javnih funkcionera redovno prate napadi na N1 u tabloidima i drugim medijima koji su pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti, kaže se dalje u pismu i nastavlja:

"Svaki talas napada na N1 dovodio je do brojnih pretnji novinarima i urednicima N1 posredstvom različitih platformi. Samo retke su procesuirane i dobile su sudski epilog".

I dok vlast u Srbiji sa jedne strane deklarativno podržava slobodu medija, sa druge "čini sve da slobodne medije utiša", poručuje ta televizija i ističe da su pritisci i napadi pojačani od kada N1 izveštava sa građanskih protesta u Srbiji i da ti napadi sada kulminiraju.

Ističe se da je televizija N1 profesionalno izveštavala sa protesta čiji epilog je bio ulazak dela protestanata u zgradu Radio televizije Srbije, ali su nakon toga usledili su novi i "očigledno organizovani", preteći pritisci i napadi na N1 u kom su učestvovali pre svega ministri, kao i premijerka vlade Srbije, te je N1 je etiketiran kao "učesnik" protesta, a izveštavanje N1 vladini funkcioneri ocenili su kao "licemerno", "skandalozno", kao "poziv na učešće na upad u RTS", izveštavanje "sa ciljem da se protest omasovi" …

Nakon intonacije za napade na N1 od strane državnih funkcionera, usledile su nove pretnje usmerene ka televiziji N1 i njenim novinarima, sa društvenih mreža i posebnih platformi za govor mržnje. Ovaj put se radi o stotinama pretnji, a novinarima N1 preti se fizičkim nasiljem, obeležavaju se kao izdajnici i strani plaćenici. Uvek je neizvesno šta nakon ovakvih pretnji može da usledi", upozorava se u pismu.

Vlast da prestane sa etiketiranjem medija

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) osudile su napade na slobodu govora u Srbiji i pozvale vlasti da prestanu sa etiketiranjem medija.

IFJ i EFJ smatraju da su pretnje medijima neprihvatljive i pozivaju vladu i lidere opozicije da prestanu sa uznemiravanjima, vređanjem i napadima na medije čije izveštavanje im se ne sviđa, prenosi N1.

Ove organizacije podsetile su da su u februaru objavile upozorenje na platformi Saveta Evrope za zaštitu i bezbednost novinara o pretnjama smrću, koje su tada bile upućene zaposlenima N1.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir osudio je pretnje novinarima televizije N1 u Srbiji. U pismu koje je uputio premijerki Ani Brnabić on je izrazio zabrinutost povodom pretnji i pritisaka na ovu televiziju, navodi se u saopštenju OEBS.

Dezir je podsetio da su Jugoslav Ćosić, direktor programa N1 za Srbiju, i drugi novinari više puta bili izloženi pretnjama, među kojima su i one u kojima su obeležavani kao strani plaćenici, "antisrbi", "izdajnici" i "CIA televizija".

U pismu premijerki Dezir je poručio da se nada da će srpske vlasti osigurati da novinari N1 mogu da rade svoj posao bez ikakvog pritiska i ističe da bi optužbe

protiv N1 mogle bi da ugroze bezbednost novinara.

Oglasila se i američka ambasada u Srbiji ocenom da su pretnje novinarima televizije N1 neprihvatljive, i da se nadaju da će srpske vlasti nastaviti da rade na sankcionisanju i sprečavanju zastrašivanja novinara.

Izveštavanje o protestima ne znači podršku - to je zadatak slobodnih medija u demokratskom društvu", navela je ambasada SAD na Tviteru.

XS
SM
MD
LG