Linkovi

Istraga misteriozne smrti Merivedera Luisa


Krčma Grajnders, na drumu Naćez, staroj indijanskoj stazi, u današnjoj državi Tenesi u kojoj je 11. oktobra 1809. okončan život Merivedera Luisa

Američki istraživač Meriveder Luis najpoznatiji je po svojim naporima da, početkom 19. veka, izradi mapu nove zapadne teritorije, dobijene kupovinom Luizijane od Francuske. Njegove ekspedicije sa Vilijamom Klarkom utrle su put budućoj ekspanziji ka zapadu, a posle tog putovanja, predsednik Tomas Džeferson imenovao je Luisa za guvernera teritorije Luizijane. Medjutim, 1809, dok je iz Vašingtona putovao za Sent Luis, koji se danas nalazi u državi Mizuri, Luis je umro pod okolnostima koje su ostale nerazjašnjene sve do današnjeg dana.

Ono što se zna o poslednjim satima relativno kratkog života istraživača Merivedera Luisa jeste da je taj život okončan u noćnim satima, 11. oktobra 1809, u krčmi Grajnders, na drumu Naćez, staroj indijanskoj stazi, u današnjoj državi Tenesi. Ono što se ne zna jeste – kako je umro?

"Postoji velika debata o tome da li je guverner Luis izvršio samoubistvo, ili je, kao što kažu neke teorije, ubijen", kaže Kameron Šoli iz Službe za nacionalne parkove.

Šoli je upravnik Parka staze Naćez - gde su pokopani Luisovi posmrtni ostaci.

"Mnogi istoričari veruju da je Luis digao ruku na sebe", priča Šoli.

"Naša porodica veruje da je ubijen", kaže Kit Venstoun, potomak Merivedera Luisa.

Venstoun, zajedno sa drugim članovima porodice pokušava da reši misteriju smrti slavnog istraživača.

"Delići informacija se polako sklapaju u mozaik. Kada bismo saznali još samo malo detalja, bolje bismo razumeli Luisa i njegove savremenike", priča Venstoun.

Nije bilo očevidaca Luisove smrti, niti pravih dokaza sakupljenih na licu mesta. Njegovi prijatelji, medju kojima su bili Tomas Džeferson i Vilijam Klark, verovali su da je u pitanju samoubistvo, pošto je Luis navodno u to vreme bio nervno labilan. Medjutim, priče o političkim intrigama, naručenom ubistvu ili pljački, počele su da cirkulišu godinama posle njegove smrti.

Meriveter Luis
Meriveter Luis

"Drum Naćez bio je jedan od najopasnijih u zemlji u to vreme, a Luis se oblačio kao imućan čovek. Nosio je oko 200 dolara sa sobom, a taj novac nikada nije pronadjen", objašnjava Toni Turnbou, predsednik muzeja okruga Luis.

On veruje da je ekshumacija Luisovih posmrtnih ostataka jedini način da se reši misterija.

"To je možda jedini način, jer su zapisi o tom dogadjaju medjusobno kontradiktorni", smatra Turnbou.

Kada je komisija otvorila Luisov grob 1847, utvrdjeno je da je istraživač ubijen. Medjutim, Služba za nacionalne parkove odbila je nove zahteve da se obavi ekshumacija. Kameron Šoli kaže da službu brine presedan koji bi se postavio, kao i rizik od oštećenja Luisovih posmrtnih ostataka.

"Ovo nije tipična grobnica. Kapetan Luis se nalazi ispod pola metra ojačanog betona i skoro metar izmrvljenog šljunka, zatim još jednog sloja betona. Što je najvažnije, ne znamo gde se tačno nalaze njegovi ostaci u odnosu na spomenik, i zato niko ne može da garantuje da ostaci kapetana Luisa neće biti oštećeni ili uništeni u procesu ekshumacije", objašnjava Šoli.

Za Luisove potomke, otvaranje grobnice je mogućnost da cela priča dobije epilog.

"On nikada nije imao pravu, hrišćansku sahranu, čak nije ni sahranjen kako dolikuje. Zato je nama cilj da identifikujemo ostatke, a zatim ih ponovo položimo u zemlju, na dostojnoj sahrani", kaže Venstoun.

Služba za nacionalne parkove radi na projektu renoviranja te lokacije, vrednom četiri miliona dolara, a otvaranje parka je predvidjeno za sledeću godinu. Iako Luisova smrt ostaje nerazjašnjena, Šoli kaže da to ne menja način na koji njegova služba, i istoričari, doživljavaju Merivedera Luisa.

"Način na koji je umro ne utiče na njegov neverovatan doprinos ovoj zemlji", zaključuje Kameron Šoli.

XS
SM
MD
LG