Linkovi

Mustafa: Ministar Jevtić mora da ode


Premijer Kosova Ista Mustafa (arhivski snimak)

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić moraće da se sam povuče sa ove funkcije ili će biti smenjen, zato što je protiv njega podignuta optužnica rekao je danas premijer Kosova Isa Mustafa. On je kazao da je Vlada Kosova spremna da se započne sa izradom statuta Zajednice srpskih opština koji će biti u skladu sa Ustavom Kosova. Premijer Mustafa prisustvovao je danas ceremoniji povodom učlanjenja Kosova u Svetsku organizaciju carina.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je odgovarajući na pitanja novinara da ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić neće moći da bude član Vlade Kosova, jer je Specijalno tužilaštvo Kosova protiv njega podnelo optužnicu zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Kako su nedavno preneli prištinski mediji optužnica tereti Jevtića i dvojicu njegovih saradnika da su prekoračili svoja ovlašćenja kada su vozilo resornog ministarstva dali na korišćenje jednoj lokalnoj TV stanici.

Sada je jedna praksa koju smo mi uspostavili u Vladi, da svaki ministar protiv kojeg se podigne optužnica treba da ode, treba da se povuče ili sam ili ga moramo mi smeniti. Pošto se sada Srpska lista vratila u Skupštinu, ja ću razgovarati o ovome i sa Srpskom listom, ne da nađemo ili napravimo neki kompromis, nego da realizujemo stav isto tako kao što smo uradili sa ministrom Aganijem, koji se sam povukao, sa zamenikom ministra Gašijem, koji se isto tako sam povukao, tako da i gospodin Jevtić treba ili sam da se povuče ili da ga smenimo“, rekao je Mustafa.

Ministar Jevtić danas nije bio dostupan za komentar povodom ove izjave premijera Mustafe.

Govoreći o narednim koracima Vlade kada je u pitanju Zajednica srpskih opština premijer Kosova je kazao da će uskoro biti organizovan susret sa predstavnicima Srpske liste, EU, OEBS-a i Američke ambasade sa kojima će razgovarati o ovom pitanju.

“Mi smo spremni da se započne sa izradom statuta Asocijacije, ali u celosti poštujuću odluku Ustavnog Suda. Ovo je jedan proces za koji smatram da ne treba da gledamo da će trajati kratko, ali mi smo spremni da u svakom trenutku sednemo, da započnemo ovaj proces, mi smo se posvetili tome, međutim uvek čuvajući ustavni aspekt i da to bude u harmoniji sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo, kao što predviđa sporazum, odluka Ustavnog Suda i naši stavovi“, kazao je Mustafa.

Premijer Kosova danas je učestvovao na ceremoniji povodom prijema Kosova u Svetsku organizaciju carina. Tom prilikom on je kazao da članstvo u ovu organizaciju predstavlja još jedan dokaz državnosti Kosova.

Direktor Carine Kosova Bahri Beriša kazao je da je za Carinu Kosova veoma značajno što je Kosovo postalo članica organizacije koja okuplja 181 zemlju sveta.

“Kroz učešće u ovoj organizaciji Carina Ksoova će biti u mogućnosti da pristupi informacijama i da učestvuje u međunarodnoj saradnji u borbi protiv terorizma, pranja novca i ilegalne trgovine u celini”, rekao je Beriša.

Na ceremoniji povodom prijema Kosova u Svetsku organizaciju Carina prisustvoali su i ministri finasnija i spoljnih poslova Kosova, predstavnici Kancelarije EU u Prištini i predsednici Američke i Kosovske privredne Komore.

XS
SM
MD
LG