Linkovi

Muslimanska zajednica traži novu lokaciju za džamiju na Kurban bajram


Arhiva, ilustracija - Molitva muslimana u Kopenhagenu.
Arhiva, ilustracija - Molitva muslimana u Kopenhagenu.

Povodom islamskog praznika Kurban bajrama koji počinje u utorak, oglasili su se zvaničnici muslimanske veroispovesti u Srbiji sa porukama mira i tolerancije, a većina političara iz regiona čestitala je ovoj zajednici predstojeći praznik. Islamska zajednica u Beogradu predložila je da se u dogovoru sa nadležnim institucijama odredi nova lokacija za izgradnju džamije, ako za nelegalno podignut objekat u Zemun polju, koji je srušen prošle godine, nije moguće dobiti građevisnku dozvolu.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead Nasufović poručio je da je Bajram prava prilika da čovek prekine samoću i započne pravi život - život u zajedništvu. On je dodao da su predstavnici Islamske zajednice u Beogradu u proteklih godinu dana dali nekoliko predoga kako da se problem sa novom zgradom džamije prevaziđe.

"Naša želja je da ispravimo propust koji smo napravili sa građevinskom dozvolom kako bismo ispunili zakonsku formu i udovoljili potrebama naših vernika”, kaže Nasufović.

Za sada, Islamska zajednica nije dobila nikakav odgovor od zvaničnih institucija za izgradnju novog hrama, ali kako kažu, ne isključuju mogućnost da pozitvan odgovor uskoro stigne.

"Verujem da je u interesu države da ispoštuje prava i slobode svojih građana.Tim objektom nismo želeli da napravimo bila šta ružno ili loše već da stanovništvu u Zemun polju omogućimo da se na kvalitetan način edukuje u skladu sa našom tradicijom i verom", kazao je Nasufović.

"U tom kraju žive većinom Romi i hteli smo da idemo korak dalje tako što bismo ponudili opšte obrazovanje omladini koja se ređe školuje i izbegava da ide u redovnu školu. Želeli smo da olakšamo celom društvu, a ne samo verskoj zajednici", rekao je Nasufović.

Nasufović je u bajramskoj poslanici naveo da je čovek danas, više nego ikada ranije, izložen stalnom pritisku da odustane od susreta sa čovekom, te da se danas spas traži u samoći, ali I da u istoriji islama nije zapisano da je ikada iko sam klanjao Bajram namaz niti da je ikada iko sam izvršio obrede hadža.

Kako je rekao, rijaste Islamske zajednice Srbije ove godine je organizovao odlazak na hadž za 415 vernika, a u organizaciji drugih zajednica sa područja Srbije hadž će obaviti više od 230 vernika.

Nasufović je naveo da su glavne aktivnosti islamskih vernika u danima Bajrama svečano klanjanje Bajram ramaza prvoj jutra i klanje kurbana (žrtve).

Kurban bajram ili Hadži bajram je praznik prinošenja žrtve koji se slavi četiri dana, a počinje dva meseca i 10 dana nakon Ramazana. Ovaj praznik čestita se rečenicom "Bajram šerif mubarek olsun" što u prevodu znači neka bude čestit i blagosloven Bajram.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin čestitao je nastupajući praznik Kurban Bajram svim Bošnjacima, kako je naveo, građanima Sandžaka koji slave ovaj blagdan, uz želje da ga provedu u jedinstvu.

"Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama, upućujem iskrene čestitke svim Bošnjacima u Sandžaku i dijaspori i svim građanima koji slave ovaj blagdan. Neka i ovaj Kurban Bajram, kao svi prethodni i kao svi budući, bude blagdan sreće, blagostanja, jedinstva i mira među ljudima", naveo je Ugljanin u izjavi za medije.

Ugljanin je poželeo da ovi praznični dani učvrste veru i nadu u bolju budućnost i napredak, budu podsticaj širenju tolerancije, poverenja i saradnje među ljudima svih nacija i vera.

XS
SM
MD
LG