Linkovi

"Muslimani za Trampa" objašnjavaju svoj stav


Sadžid Tara, osnivač organizacije "Američki muslimani za Trampa" drži govor na republikanskoj konvenciji.
Sadžid Tara, osnivač organizacije "Američki muslimani za Trampa" drži govor na republikanskoj konvenciji.

Oni su najmanje verovatni sledbenici svojevremeno malo verovatnog kandidata – muslimanski birači u Americi koji kažu da Tramp otkriva neprijatne istine o imigraciji i terorizmu i obraća se njihovoj zajednici na način na koji niko drugi ne može.

Bio je to neočekivani momenat tokom republikanske konvencije - američki musliman Sadžid Tara dao je svoj blagoslov Donaldu Trampu, tokom noći kada je nominovan… Sadžid Tarar je proveo sate do svoje pojave na podijumu govoreći novinarima da su muslimanski birači u Americi zaista otvoreni prema Trampovim kontroverznim predlozima.

“Obustaviću dolazak imigranata iz delova sveta gde postoji dokazana istorija terorizma protiv Sjedinjenih Država, Evrope ili naših saveznika, dok ne budemo u potpunosti razumeli kako da okončamo tu pretnju”, poručio je Donald Tramp.

Trampova imigraciona zabrana je pitanje koje privlači Tarara i druge u grupi muslimanskih pristalica Trampa kao republikanskog kandidata. U Vašingtonu, oni su dan pre konvencije za Glas Amerike objasnili zašto.

“Bezbednost u Americi je broj jedan prioritet za Donalda Trampa i pošto sam Amerikanac muslimanske vere to je i moj prioritet broj jedan” - kaže Sadžid.

“Ako Tramp privremeno zabrani ulazak muslimana i proverava te ljude - to je veoma dobro”, dodaje Rabia Kazan iz organizacije "Muslimani za Trampa."

Kazan je rasla u konzervativnoj muslimanskoj porodici u Turskoj, a potom je pobegla za SAD. Njoj se dopada Trampova kritika njegove demokratske protivnice.

“Dozvolite da vam kažem - pitanje radikalnog islama je veoma, veoma važno i moramo ga rešavati. Jer svi, svi se kriju, svi su uplašeni da ne uvrede muslimane – islamu je potrebna reforma smesta, ali Hilari Klinton i Obama ne žele da nam pomognu”.

Medjutim, ključno pitanje za Trampa je da li glasanje američkih muslimana u državama koje nisu striktno opredeljene za jednu stranku može da bude odlučujuće?

To je malo verovatno – bar prema jednoj studiji muslimanskih birača sprovedenoj u februaru. Njome je utvrdjeno da dve trećine muslimana sebe smatra demokratama a samo 11 odsto se izjasnilo da bi glasalo za kontroverznog republikanca. Tu studiju je sproveo Savet za američko-islamske odnose, koji sebe naziva najvećom grupom u zemlji za gradjanska prava muslimana.

“Na Floridi i u Ohaju primećujemo najveću koncentraciju džamija u Americi. U Virdžiniji ima nešto više od sto hiljada muslimana, što znači da ta zajednica ima uticaja na izbore. Od stotina hiljada Muslimana koje sam sreo, upoznao sam savega nekoliko Trampovih sledbenika ili bar onih koji to priznaju javno” - navodi Robert Mekou iz Saveta za američko-islamske odnose.

Medjutim, Tarar smatra da Trampova poruka to može da promeni:

“Mi smo pre svega, fundamentalno, republikanci jer dolazimo iz konzervativnih zemalja sa konzervativnim vrednostima. Sada kada Donald Tramp pokušava da detaljnije objasni šta zabrana islamista znači i ko su izuzeci - definitivno se nadam da će mu se muslimani prikloniti.”

XS
SM
MD
LG