Linkovi

Muslimani u SAD strahuju za bezbednost


Muslimani u pojedinim djelovima Sjedinjenih Država kažu da su zabrinuti za svoju bezbjednost, s obzirom na to da raste broj napada iz mržnje na Amerikance muslimanskog porijekla. Tom strahu doprinijele su i nedavne protestne šetnje desničarskih ekstremista protiv šerijatskog zakona.

Muslimanska zajednica u gradu Sterling, u Virdžiniji, žali za 17-ogodišnjom Nabrom Hasanen koja je u nedelju ujutro ubijena blizu jedne džamije. Policija je saopštila da je osumnjičeni napadač u pritvoru i da se slučaj ne istražuje kao zločin iz mržnje. Međutim predstavnik organizacije za zaštitu prava muslimana pozvao je policajce da istraže sve moguće motive.

U Minesoti, muslimanski lideri i članovi somalijske zajednice kažu da su uplašeni i da im je potrebna zaštita, dok se širi anti-muslimansko raspoloženje. Mejran Omar, Amerikanka somalijskog porijekla, kaže da se plaši za svoj život.

“Kada idem kući, bilo automobilom ili pješke, čak i dok ulazim u stan, osvrćem se oko sebe. Nikada se nisam tako plašila”.

Omar kaže da se pojedine muslimanke oblače drugačije zato što strahuju da bi bile u opasnosti zbog hidžaba.

“Pojedine su prestale da nose marame. Ne zato što su loše muslimanke, već zato što se plaše za svoje živote. Potrebna nam je pomoć”.

Muslimani u Mineapolisu kritikuju desničarsku organizaciju “Djeluj za Ameriku” koja je organizovala anti-šerijatske proteste u više od 20 američkih gradova.

Ta grupa tvrdi da šerijatski zakon predstavlja prijetnju po Sjedinjene Države i ističe da želi da zaštiti slobodu govora i tradicionalne američke principe. Imam Abdisalam Adam iz džamije Darul – Hidžrah u Mineapolisu tvrdi drugačije.

“Primijetili smo da se širi anti-muslimansko raspoloženje i da raste broj ljudi koji tvrde da su protiv šerijatskog zakona. Međutim, kada uzmete u obzir način na koji obrazlažu svoje stavove, realnost je da nema dokaza za njihove tvrdnje”.

Adam je takođe član odbora organizacije Islamsko civilno društvo u Americi.

“Muslimanske zajednice poštuju zakone i ustav Sjedinjenih Država, tako da se čini da je sve to politički motivisano”.

Adam traži od američke vlade da pošalje jasnu poruku da se zakoni moraju poštovati i da su muslimani dio ove zemlje, koliko i sve ostale vjerske grupe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG