Linkovi

Malen u Pakistanu


Načelnik združenog generalštaba američke vojske, admiral Majk Malen, doputovao je u Pakistan istog dana kada je u napadu izvršenom iz američke letelice na daljinsko upravljanje ubijeno 16 ekstremista na severozpadu zemlje.

Admiral Malen će u Islamabadu razgovarati sa načelnikom generalštaba pakistanske vojske, generalom Ašfakom Kajanijem, kome je nedavno mandat produžen na još tri godine, što neki tumače kao znak kontinuiteta pakistanske borbe protiv ekstremista.

Uoči dolaska u Pakistan, Malen je posetio Indiju, gde je priznao da su SAD zabrinute zbog utočišta koje ekstremisti imaju u Pakistanu. On je medjutim izrazio uverenje da se oružje koje SAD prodaju Islamabadu koristi za borbu protiv Al-Kaide i njoj bliskih terorističkih grupa.

Načelnik združenog generalštaba američkih snaga je helikopterom nadleteo područje na severozapadu Pakistana, gde se vladine snage bore sa ekstremistima. On je istakao da ceni napore Pakistana u borbi protiv islamista, ali i upozorio da su militantne grupe kao što je Laškar-e-Taiba i dalje velika pretnja.

Inače, nadležni u Pakistanu su saopštili da je napad američke bespilotne letelice izvšren u Južnom Vaziristanu, regionu duž granice sa Avganistanom, gde su SAD nedavno pojačale takve napade. Nije saopšteno koje su nacionalnosti ubijeni ekstremisti.

XS
SM
MD
LG