Linkovi

Muhamed Dahlan, Palestinac sa državljanstvima Srbije i Crne Gore, na listi najtraženijih terorista u Turskoj


Arhiva - Mohamed Dahlan u vreme kada je bio zvaničnik palestinskog Fataha, u Ramali na Zapadnoj obali, 3. januara 2011.

Turska je stavila palestinskog političara Muhameda Dahlana na svoju "crvenu listu" najtraženijih lica osumnjičenih za terorizam, nudeći nagradu od 10 miliona lira (1,75 miliona dolara) za informaciju koja bi vodila njegovom hapšenju, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Truske u petak.

Kako se kaže u saopštenju ministarstva koje prenosi Rojters, nalog za hapšenje izdat je na osnovu optužbi protiv Dahlana prema kojima je on igrao uogu u pokušaju vojnog puča u Turskoj i rušenju ustavnog poretka silom, kao i više optužbi zobg špijunaže.

Dahlan je takođe bio žestoki kritičar turskog predsednika Rečepa Tajipa Erdogana.

Turska je optužila sveštenika Feulaha Gulena, koji živi u SAD, i njegove pristalice za sprovođenje neuspelog puča 2016, kada su pobunjeni vojnici u avionima, tenkovima i helikopterima pokušali da preuzmu vlast. Tom prilikom ubijeno je oko 250 ljudi.

Dalan je živeo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima otkako je proteran sa palestinskih teritorija 2011, nakon sukoba sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

On je formalno izabrani član centralnog komiteta Abasove partije Fatah i žestoki neprijatelj islamističke grupe Hamas, koja vlada Pojasom Gaze i koja ima bliske veze sa Turskom, podseća Rojters.

Dahlan je, zajedno sa svojom suprogom, 2010. dobio crnogorsko državljanstvo, a prema podacima iz Službenog glasnika Republike Srbije koje su preneli mediji, Vlada Srbije dodelima mu je srpsko državljanstvo u decembru 2013. godine.

Beogradski BIRN je javio 2015. da Dahlan iznajmljuje luksuznu vilu koju je prethodno koristio bivši predsednik Srbije Boris Tadić, u beogradskom naselju Dedinje. Obezbeđenje u vili od tog trenuta značajno je pojačano, javio je taj istraživački portal.

BBC je nedavno preneo da je zahvaljujući posedu srpskog i crnogorskog pasoša, Dahlan dobio ulogu posrednika u uspostavljanju dobrih odnosa Srbije i Crne Gore sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je blizak zaradnik prestolonaslednika Al Nahjana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG