Linkovi

Mugabe ignoriše rok za ostavku, preti mu opoziv


Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe govori u Harareu, 19. novembar 2017.

Dugogodišnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe je ignorisao krajnji rok danas u podne da ili podnese ostavku ili se suoči sa opozivom. Mugabe je jasno stavio do znanja u TV govoru u nedelju da nema nameru da podnese ostavku.

Milioni gradjana su u nedelju sedeli pored radija i televizora očekujući da će da proslave kraj 37-godišnje Mugabeove autokratske uprave.

Oni su bili gorko razočarani - neki su čak plakali - kada su čuli da Mugabe tvrdi da će predsedavati kongresom vladajuće stranke ZANU–PF narednog meseca.

“Očekivala sam njegovu ostavku. Radovala bih se za njega, uprkos svemu što je uradio da napusti položaj sa dostojanstvom i jednostavno ode. Generali bi mu dozvolili da ode mirno i sa dostojanstvom, ali on je odbio da to učini. Tako je tvrdoglav.”

Mugabe nije spomenuo reč ostavka niti izgleda da uzima vojnu intervenciju zbog političke krize u zemlji ozbiljno.

“Trebalo je da kaže – ‘Podnosim ostavku na položaj predsednika naše zemlje’, ali mi osećamo da nas je razočarao. Nije rekao ništa. Samo je rekao da želi da ispravi greške iz prošlosti, ali šta je sa putem napred, šta je sa budućnošću? Nije ništa rekao o tome.”

Opozicioni aktivisti planiraju više protesta da se izvrši pritisak na Mugabea da podnese ostavku.

Neki članovi vladajuće stranke kažu da je proces opoziva verovatan, ali da to ne bi dovelo do Mugabeove trenutne ostavke, već bi moglo da potraje nekoliko dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG