Linkovi

"Mrtva trka" u Ohaju - ohrabrenje za demokrate


Glasanje na vanrednim izborima u Ohaju

Zbog premale razlike u glasovima, u Ohaju još nije proglašen pobednik vanrednih izbora za kongresmena jednog okruga u predgrađu Kolambusa, koji je više od 30 godina pouzdano i ubedljivo glasao za republikance. Demokrate to vide kao ohrabrujući znak pred kongresne izbore 6. novembra.

Samo tri meseca pre izbora za Kongres – “mrtva trka” u Ohaju gde dvojicu kandidata deli manje od jednog procenta glasova. Predsednik Tramp je tvitovao da je njegova poseta 12. kongresnom okrugu u Ohaju bila dovoljna da pogura republikanca Troja Boldersona do pobede na vanrednim izborima. Bolderson se zahvalio Trampu u svom govoru.

Republikanski kandidat Troj Bolderson
Republikanski kandidat Troj Bolderson

“U naredna tri meseca, daću sve od sebe da Amerika nastavi da bude velika.”

Međutim, do kasno u noć trka je bila suviše tesna da bi se proglasio pobednik. Još se prebrojavaju glasovi birača kod kojih postoji sumnja da li su ispravno registrovani, tako da bi trka mogla da se završi ponovnim brojenjem glasova.

Za to vreme, obe strane su proglasile svojevrsnu pobedu. Demokrata Deni O' Konor je ostvario ogroman uspeh u okrugu koji je decenijama bio uporište republikanaca.

“Utakmica je nerešena a sve je to zahvaljujući vama, pojedincima koji su išli od vrata do vrata, zarad budućnosti naše zemlje. Zahvalan sam vam na podršci – verovali ste u nas u trci u kojoj su nam rekli da nemamo nikakve šanse. Pokazali ste da su pogrešili.“

Demokratski kandidat Deni O' Konor
Demokratski kandidat Deni O' Konor

​Prethodni repubulikanski kongresmen izabran je sa više od 30% glasova prednosti a 2016. Tramp je u tom okrugu pobedio sa 11% glasova više od Hilari Klinton. Rebpulikanski guverner Ohaja Džon Kejsik sumirao je trku gostujući u emisiji ABC This Week.

“Šokantno je jer je ovo trebalo da bude laka pobeda a nije.”

Na stranačkim izborima u Kanzasu na kojima su republikanci birali kandidata za guvernera, predsednik Tramp podržao je Krisa Kobaka, koji ima veoma tesnu prednost nad aktuelnim guvernerom Džefom Kolijerom. Mnogi republikanci smatraju da Trampov kandidat ima manje šanse da pobedi demokratu na izborima za guvernera u novembru.

Za to vreme, u primarnoj trci za guvernera Mičigena testirana je snaga progresivnog krila Demokratske stranke. Međutim, kandidat demokratskog establišmenta Grečen Vitmen lako je porazila progresivnog rivala Abdula El-Sajeda, koji je pokušavao da postane prvi muslimanski guverner te države.

Demokrata Rašida Tlaib ući će u istoriju u januaru kao prva muslimanka u Kongresu. Ona je pobedila na primarnim izborima u svom okrugu u Mičigenu a u novembru neće imati republikanskog protivkandidata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG