Linkovi

Film "Trans" hipnotiše i zabavlja


Deni Bojl govori o svom novom psihološkom trileru "Trans"
Deni Bojl govori o svom novom psihološkom trileru "Trans"

Triler “Trans” je najnoviji film Denija Bojla, čiji opus uključuje Oskarom nagradjeno ostvarenje “Milioner sa ulice”.

Triler “Trans” je najnoviji film Denija Bojla, čiji opus uključuje Oskarom nagradjeno ostvarenje “Milioner sa ulice”. Film pokazuje Bojlovu raznovrsnost kao reditelja, ali sadrži i njegov prepoznatljiv grozničavi ritam, dramatične likove i upečatljivu muziku.

Sajmon, voditelj aukcija umetničkih dela, koga glumi Džejms Mekavoj, rizikuje život da sakrije jednu Gojinu sliku od grupe kriminalaca.

Frenk, vodja bande, udara Sajmona po glavi i on od udarca izgubi pamćenje. Medjutim, Frenk ne veruje da Sajmon boluje od amnezije i muči ga kako bi ga naterao da progovori. Postepeno uvidja da Sajmon govori istinu, i vodi ga kod hipnotizerke koja treba da mu pomogne da se seti gde je sakrio sliku.

Hipnotizer je zavodljiva Elizabet Lem, koju glumi Rozario Doson. Na početku, likovi I njihovi medjusobni odnosi deluju veoma jasno. Sajmon je žrtva, Elizabet ga štiti a Frank je negativac. Medjutim, Deni Bojl kaže da “Trans” ne sledi nikakve formule.

“Počevši od kostima svakog lika, zvuka, mzike, lokacija, stila snimanja, sve je tu da vas zavede, kao da sedite u fotelji čekajući da budete hipnotisani. Možda tu ima više od jedne priče… Čar ovog filma je dilema kome treba verovati.”

"Trans" podseća na Inception, film koji se prikazivao 2010. Medjutim, u blokbasteru Kristofera Nolana, glavni junaci grade svetove u podsvesti radi korporacijske špijunaže. Likovi u Transu imaju narušene uspomene i okrnjene karaktere. Nisu ono što se čini da jesu.

"To je jedan divni višeslojni lavirint, sve je napravljeno da vas uvuče unutra a onda morate da doprinesete zagonetki filma, I pokušate da je rešite”, ističe Bojl.

Deni Bojl “Trans” poredi sa “noar” filmom, u kome je centralni lik misteriozna, zanosna žena a nema jasnog zlikovca niti heroja. Iako Trans nije tako snažan film kao njegov “Milioner sa ulice”, on odražava rediteljev živahni, ekstravagantni karakter. On očarava, i zabavlja.
XS
SM
MD
LG