Linkovi

Filmovi o životu crnaca sve popularniji


Scena iz filma " 12 godina ropstva"

Filmska kritičarka Glasa Amerike razmatra zašto Holivud baš sada pokazuje veće interesovanje za filmove o crnačkim problemima.

Od ostvarenja reditelja Lija Denijelsa „Batler“ o Afroameričkom batleru koji je radio za osam američkih predsednika, pa do istorijske drame Stiva Mekvina „12 godina ropstva“ o tome kako je slobodan crnac, Solomon Nortap kidnapovan i prodat u ropstvo – čini se da su filmovi o crnačkim temama preplavili bioskope i dobijaju odlične kritike.

(Od 1950-ih do kasnih 80-ih godina, Sesil Gejns bio je neka vrsta katalizatora za društvene promene tako što je diskretno uticao na predsednike koje je služio. Lik Sesila baziran na pravom batleru zvanom Judžin Alen, nije bio aktivista. On je bio dostojanstveni sluga, koji je svojim ponašanjem iziskivao poštovanje.

U Holivudu se već pominje Oskar u vezi sa filmom Batler, a najviše zbog glavnog glumca Foresta Vitakera, sporedne uloge koju tumači Opra Vinfri i reditelja Lija Denijelsa. Film je takođe ostvario odličnu zaradu, što je znak da američku publiku sve više privlače priče o iskustvima Afroamerikanaca.

Kada je reč o Oskaru, čuje se još jedno ime – Stiv Mekvin, reditelj neustrašivog prikaza američkog ropstva. Film “12 godina ropstva” baziran je na istinitoj priči o životu Solomona Nortapa, koji je kidnapovan i prodan u ropstvo brutalnom vlasniku plantaže na robovlasničknom jugu zemlje.

Odlazak na plantaže na jugu i kad provodite vreme na mestima gde su se neke od ovih stvari dogodile i ta nepodnošljiva vrućina, nasilje kojem svedoči, sve vam to pruža pogled na to kako je izgledao svakodnevni život”, kaže glumac Čutel Efodžur koji tumači Nortapa i viđen je kao kandidat za Oskara.

“Mandela: Dug put do slobode” o životu legendardnog južnoafričkog lidera Nelsona Mandele još je jedna drama koja bi mogla da ostvari značajan profit kako zbog Mandeline slave, tako i zbog njegove nedavne smrti. U filmu je prikazan život u Južnoj Africi tokom aparthejda – jedan drugi tip represije, zbog kojeg je crnački lider proveo 27 godina u zatvoru.

Najnoviji filmovi o životu crnaca dobili su odlične kritike, ali pored toga, Dekster Gebrijel, filmski istoričar sa Univerziteta Džordž Mejson smatra da je budućnost takvih filmova usko povezana sa zaradom.

Holivud želi profit i oni imaju pretpostavke o tome ko ide u bioskop i ko šta gleda. Holivud je dakle slabo zainteresovan za nešto što misle da im neće doneti zaradu”.

Filmovi poput “Black Nativity”, koji je baziran na brodvejskom mjuziklu, pokazuju da afroamerička ostvarenja imaju svoju vrednost i kada nisu istorijske drame. U ovom filmu o članovima jedne porodice, koji uspevaju da se pomire na Božić, pojavljuje se impresivna glumačka ekipa u kojoj su Forest Vitaker, Anđela Baset i Dženifer Hadson.Film je hit. Ako takvi filmovi privlače gledaoce, Holivud će najverovatnije krenuti istim stopama.
XS
SM
MD
LG