Linkovi

"Razvod"- film o savremenom Teheranu


Scena iz filma "Razvod"
Scena iz filma "Razvod"

Razvod”, film iranskog reditelja Asgara Farhadija, otkriva kako izgleda život u savremenom Teheranu. To je priča o jednom nesrećnom braku, nedostatku pomoći u brizi o starijim članovima porodice i komplikovanoj birokratiji u procepu izmedju verskih običaja i pravnih parametara. Film je osvojio Zlatni globus za najbolje ostvarenje na stranom jeziku, a mogao bi da osvoji i Oskara u istoj kategoriji.

Radnja filma počinje u sudu, gde se Nader, činovnik u jednoj banci i njegova spruga Simin, lekarka, pojavljuju pred sudijom za brakorazvodne parnice. Simin traži razvod, jer želi da napusti zemlju. Ona veruje da bi to donelo bolji život njima i njihovoj ćerki Terme. Ali Nader odbija da ode, s objašnjenjem da želi da se brine o ocu koji boluje od Alchajmerove bolesti. Vidimo napetost na licu muža i žene dok iznose svoje argumente. Ne vidimo sudiju. Na neki način, mi smo sudija.

Iako sud odbija da im da razvod, Nader i Simir se dogovaraju o neformalnoj rastavi. U odsustvu Simin, Nader angažuje ženu iz radničke klase da neguje njegovog oca. Žena je nemarna i Naderov otac doživljava skoro fatalnu nesreću. Nader se zbog toga posvadja sa negovateljicom. Svadja se razbuktava i Nader izgura ženu iz kuće.

Negovateljica podnosi žalbu protiv Nadera. Ona pred sudom izjavljuje da je bila trudna i izgubila bebu pošto ju je Nader gurnuo. On kaže da nije znao da je žena u drugom stanju. Glavni junaci upleteni su u mrežu prevare i očaja. Pejman Moadi glumi Nadera, poštenog ali tvrdoglavog čoveka čiji se svet ruši.

Sarina Farhai, rediteljeva ćerka, potresna je u ulozi 11-godišnje Terme, nedužne devojčice koja laže da bi porodicu održala na okupu. Sare Bajat tumači ulogu negovateljice, duboko pobožne žene iz radničke klase koja zbog novca iskrivljuje istinu. Drama Asgara Farhadija je prikaz društva u kojem je laž – greh, ali su njegovi pripadnici primorani da izvrću istinu kako bi prevazišli sporne sudske presude, verski moralni kod i svakodnevnu bedu.

XS
SM
MD
LG