Linkovi

Upravljanje televizorom pokretima ruku


Novi način kontrole mogao bi da izgleda ovako - jednostavnim mahanjem ruku uključujete televizor i birate filmove.

Direktor izraelske kompanije Prajm sens, Ajnon Beraha, kaže da će u bliskoj budućnosti kućni uređaji moći da nas vide i tumače naše pokrete.

"Naša tehnologija omogućava potrošačkim uređajima da vide i razumeju svoju okolinu - bilo žive korisnike ili neke objekte. Reč je o digitalizaciji topografije u realnom vremenu", kaže Beraha.

Kompanija Prajm sens stoji iza Majkrosoftove nove, nedavno predstavljene, tehnologije video igrica nazvane Kinekt. U tom sistemu, uređaji prepoznaju pokrete i glasove igrača, koji na taj način kontrolišu akcione i sportske igrice, bez ikakvih konzola, elektronskih štapića ili prostirki. Beraha i njegove kolege kažu da bi nova tehnologija mogla da postane sastavni deo svakog doma u budućnosti.

"Naša je vizija da se ta tehnologija ugrađuje u sve kućne uređaje, ne samo u dnevnoj sobi već i u klima uređaje, u osvetljenje, ili u robote koji će čistiti kuće i pri tom izbegavati sudare sa nameštajem", kaže Beraha.

Senzor pokreta zasniva se na korišćenju kamere sa trodimenzionalnom slikom i infracrvenog uređaja koji mogu da identifikuju objekte u neposrednoj blizini. Kad se objekat identifikuje, uređaj se kontroliše unapred zadatim pokretima.

"Ovo vam omogućava interakciju na znatno intuitivniji način. Mi nismo rođeni za upotrebu tastatura i miševa, već za prirodne pokrete ruku ili tela. Na ovaj način možemo da kontrolišemo uređaje bez potrebe da bilo šta držimo u ruci", kaže Beraha.

Kompanija Prajm sens kaže da bi televizori i kompjuteri opremljeni ovom vrstom kontrole mogli da se pojave već iduće godine. Međutim, Majkrosoftove igrice tipa Kinekt, biće lansirane već 4. novembra.

XS
SM
MD
LG