Linkovi

Moskva proteruje crnogorskog diplomatu


Kremlj, Moskva

Moskva je odlučila da protjera jednog crnogorskog diplomatu, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo inostranih poslova, a prenosi agencija Rojters.

Riječ o odgovoru na protjerivanje ruskog diplomate iz Crne Gore zbog napada nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu ćerku Juliju u Engleskoj, za koji britanska vlada okrivljuje Rusiju.

Crnogorska vlada je 28. marta donijela odluku da proglasi jednog diplomatskog predstavnika akreditovanog u ambasadi Ruske Federacije za persona non grata i da povuče saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori.

Iz Vlade su naglasili da “Crna Gora i ovu odluku donosi koordinirano sa saveznicima, u skladu sa mjerama preduzetim od strane članica EU i NATO u vezi sa djelovanjem Rusije i napadom nervnim gasom na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva", saopštila je tada Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

Više od 20 zemalja takođe je objavilo da ukupno protjeruje više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom, dok je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov najavio recipročne mjere.

Lavrov je u ponedeljak optužio Britaniju i Sjedinjene Države za širenje "laži i dezinformacija" o trovanju Skripala, dok je za britanske optužbe ocijenio da su "lude i užasne provokacije".

Takođe je naglasio da Moskva nije imala motiv da napadne Skripala, koji je pušten iz ruskog zatvora 2010. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG