Linkovi

Moskva planira da ponudi državljanstvo svim Ukrajincima


Ruski predsednik Vladimir Putin obraća se novinarima posle foruma Pojasa i put u Pekingu, 27. aprila 2019.
Ruski predsednik Vladimir Putin obraća se novinarima posle foruma Pojasa i put u Pekingu, 27. aprila 2019.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da njegova administracija razmatra plan da olakša proces davanja ruskog državljanstva svim Ukrajincima, ne samo onima iz istočne Ukrajine.

Putin je taj komentar izneo na samitu o razvoju infrastrukture "Pojas i put" u Pekingu.

24. aprila, Putin je objavio predsednički ukaz kojim se olakšava proces davanja ruskog državljanstva svima koji žive u regionima Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini, koji su pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Taj ukaz je izazvao brzi i oštar odgovor Kijeva, SAD, Britanije, EU i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja prati sprovođenje sporazuma iz Minska, sklopljenog 2015. godine.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je Putinov ukaz "zapravo deo priprema Kremlja za sledeći stepen agresije protiv naše države - aneksiju ukrajinskog Donbasa ili stvaranje ruske enklave u Ukrajini."

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko obrćaa se naciji posle odluke ruskih vlasti da ubrzaju proces davanja državljanstva za Ukrajince koji žive u istočnim delovima zemlje pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, 24. aprila 2019.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko obrćaa se naciji posle odluke ruskih vlasti da ubrzaju proces davanja državljanstva za Ukrajince koji žive u istočnim delovima zemlje pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, 24. aprila 2019.

OEBS je 25. aprila saopštio da veruje da bi ta "unilateralna mera mogla da podrije napore da se pronađe mirno rešenje za krizu u Ukrajini i njenoj okolini."

U zajedničkom saopštenju 25. aprila, Francuska i Nemačka - evropski garanti sporazum iz Minska - poručile su da je Putinov ukaz "suprotan duhu i ciljevima" procesa iz Minska, čiji je cilj uspostavljanje stabilnog primirja u regionu Donbas na istoku Ukrajine i potom, prelazak na političko rešenje.

Portparolka Evropske Komisije Maja Kocijančić izjavila je da je taj ukaz "još jedan napad Rusije na suverenitet Ukrajine."

"Očekujemo da se Rusija uzdrži od poteza koji su protivni sporazumu iz Minska i ometaju punu integraciju područja koja više nisu pod kontrolom vlade", navela je.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova nazvao je Putinov ukaz "vidom agresije i mešanja" u unutrašnja poslova Kijeva, dok je jedan zapadni diplomata izjavio za Radio Slobodna Evropa da je to "veoma provokativan korak" koji će otežati situaciju u Donbasu.

Američki Stejt Department takođe je kritikovao potez Rusije, navodeći da Moskva "ovim veoma provokativnim potezom intenzivira svoj napad na ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet."

Kritičari podsećaju na druge zamrznute konflikte u bivšim sovjetskim republikama kada je Rusija dodeljivala državljanstvo stanovnicima teritorija pod kontrolom separatista kako bi sprovela demografske promene tokom vremena i opravdala buduće vojne operacije.

2002, Kremlj je počeo da dodeljuje rusko državljanstvo stanovnicima otcepljenih gruzijskih regija Abhazije i Južne Osetije - zbog čega je broj vlasnika ruskih pasoša među njihovim stanovnicima skočio sa oko 20 procenata na više od 85% populacije.

Kada je zatim, u avgustu 2008. Rusija krenula u rat protiv Gruzije, Kremlj je raspoređivanje ruskih vojnih snaga u Abhaziji i Južnoj Osetiji pravdao potrebom da se zaštiti bezbednost građana Rusije u separatističkim regijama.

Ruski mediji javljaju da je Rusija takođe izdala pasoše gotovo polovini stanovnika otcepljene moldavske regije Transdnjester.

XS
SM
MD
LG