Linkovi

"Optužbe CG na račun Rusije apsurdne i bez osnova”


Kremlj

Zvanična Moskva je u ponedjeljak snažno odbacila optužbe crnogorskog tužilaštva da su ruski agenti učestvovali u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori 2016, nazivajući ih “najapsurdnijim koje su ikada upućena prema Rusiji”.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, koje je prenio Tass, navodi se da su komentari koji su se čuli od glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, "apsurdni i bez osnova”.

“Očigledno, crnogorski glavni specijalni tužilac je odlučio da se pridruži takmičenju u najapsurdnijoj optužbi koja je ikad upućena prema Rusiji”, saopštilo je rusko ministarstvo. “Dvije godine, ovaj tužilac aktivno traga za ‘nepobitnim dokazima’ takozvanog pokušaja državnog udara u Podgorici 2016. godine u kome su navodno učestvovali agenti GRU"

Rusko ministarstvo je podsjetilo da, “kako smo više puta kazali, ruska strana snažno odbacuje bilo kakvu mogućnost zvaničnog učešća u ovim imaginarnim pokušajima da se izvrši nelegalan čin i vjerujemo da su optužbe apsurne i bez osnova".

Suđenje optuženima za pokušaj puča u Crnoj Gori
Suđenje optuženima za pokušaj puča u Crnoj Gori

Advokati odbrane na suđenju za pokušaj državnog udara, nedavno su predstavili odgovor ruskog ministarstva spoljnih poslova o boravku svjedoka saradnika crnogorskog tužilaštva Saše Sinđelića u Moskvi, u kome se navodi da, uoči crnogorskih izbora, on nije uspio da prođe aerodromsku kontrolu i uđe na teritoriju Rusije gdje se, prema njegovim svjedočenju, navodno sastao sa agentima GRU-a.

Tužilac Milivoje Katnić je na sudjenju izrazio sumnju u porijeklo predstavljenog dokumenta i zatražio da dokument bude podvrgnut hemijskoj analizi jer, kako je kazao, potiče od ruske obavještajne agencije GRU i postoji opasnost da se otruju oni koji dođu u kontakt sa dokumentom.

"Ovakav postupak glavnog specijalnog tužioca samo pokazuje tužno stanje u kome se nalazi crnogorsko sudstvo", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Crnogorski zvaničnici više puta su direktno optužili Rusiju da su na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. njeni agenti organizovali kriminalnu grupu s ciljem svrgavanja crnogorske pro-NATO vlasti i dovođenja na vlast proruskog Demokratskog fronta, s ciljem sprečavanja zemlje da pristupi Alijansi.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četrnaest osoba, uključujući i dvojicu Rusa koje je označilo kao agente GRU-a, tereteći ih da su bili organizatori ili članovi kriminalne grupe koja je pokušala da zauzme parlament, izazove nemire i likvidira tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

Pored dvojice Rusa, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, optužnicom su obuhvaćeni i lideri Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, vozač te koalicije, kao i devet državljana Srbije - uključujući i nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Srbije, Bratislava Dikića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG