Linkovi

Rusija tvrdi da su njene snage potukle pripadnike ID u Siriji


Moscow Security Conference
Moscow Security Conference

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja su sve napetiji, zbog trovanja nervnim agensom bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije u britanskom gradu Solzberiju. Julija se, kako je juče saopšteno, oporavlja. Mesec dana posle napada, za koji Britanija optužuje direktno Kremlj, forenzinčari još uvek pretražuju ulice Solzberija.

Na ovonedeljnoj Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti održanoj u Moskvi, Rusija je upozorila na novi Hladni rat i rekla da će upotrebiti sva raspoloživa sredstva da se odbrani.

Dvodnevna konferencija o bezbednosti, koja je u četvrtak završena u Moskvi, odrzana je u napetim okolnostima koje su izazvane incidentom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u obraćanju učesnicima konferencije rekao:

Takozvani slučaj Skripal je imaginarni ili inscenirani incident koji je postao izgovor za neosnovano, masovno proterivanje ruskih diplomata.”

Moskva je čak sugerisala da su napad izvršili Britanci, kako bi imali povod da optuže Rusiju. London je odbacio te insinuacije.

I dok na videlo ponovo izbijaju tragovi nekadašnjih podela, Rusija je iskoristila konferenciju u Moskvi da upozori na opasnost novog Hladnog rata.

Rusija će braniti svoje interese, suverenitet i nezavisnost svim raspoloživim sredstvima” rekao je Lavrov.

Ruski vojni arsenal je korišćen u razaranjima u Siriji. Grupe za ljudska prava optužuju ruske i sirijske snage za nasumična bombardovanja. Međutim na konferenciji u Moskvi, general-potpukovnik ruske vojske Sergej Rudskoj je rekao da su ruske snage preokrenule tok rata.

"Danas možemo da kažemo da su vojne i vazdušne operacije ruske vojske dovele do poraza pripadnika Islamske države u Siriji, koja praktično više ne postoji.”

Iranski minister odbrane Amir Hatami je upozorio da Islamska država i dalje ima potencijal za destrukciju.

Islamska Republika Iran razmatra jačanje svojih odbrambenih sposobnosti, uključujući razvoj raketnog programa, što je njeno pravo.”

Američki predsednik Donald Tramp smatra da je iranski razvoj raketnog sistema - kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. i preti ponovnim uvođenjem sankcija Iranu.

Rusija i Kina su zajedno osudile američko ponašanje u međunarodnoj diplomatiji, nazivajući ga “revizionističkim i unilateralnim.“

Međutim umesto dijaloga, moskovska konferencija o bezbednosti po svemu sudeći je samo ojačala postojeće geopolitičke pozicije, kaže analitičar Endru Foksol, Društva Henri Džekson.

Većina gorućih problema u svetu može se rešiti samo u saradnji sa Rusijom. Ruska strana bi trebalo da pokaže određeni stepen dobre volje kako bi povratila poverenje oko nekih, za Zapad važnih pitanja, poput trovanja Skripala, istočne Ukrajine ili Sirije.”

To poverenje se polako gasi i mnogi poznavaoci prilika kažu da bi nepredvidivost mogla da se pokaže puno opasnijom od hladnoratovskog rivalstva.

XS
SM
MD
LG