Linkovi

Problemi programa za pomoć kućevlasnicima


Kongresna komisija za nadzor objavila je danas izveštaj u kome se navodi da Obamina administracija nije ostvarila obećanja da će zaštiti američke kućevlasnike koji imaju probleme u otplati rata svojih kredita.

Analizirajući sprovodjenje vladinog plana pomoći kućevlasnicima, Komisija je ustanovila da će tim programom biti obuhvaćeno samo milion američkih porodica, uprkos činjenici da šest miliona porodica kasni sa otplatom rata, a 200,000 svakog meseca dobija obaveštenje da će morati da se iseli iz svojih domova.

Program koji treba da pomogne milionima kojima preti oduzimanje kuće je podjednako problematičan kao i neki kućevlasnici.

Izmedju tri i četiri miliona Amerikanaca nadalo se da će dobiti pomoć u otplati kredita, na osnovu programa administracije vrednog 75 milijardi dolara. Medjutim, u izveštaju kongresne komisije otkriva se da je samo 170,000 kućevlasnika dobilo povoljnije uslove otplate rata. U izveštaju se konstatuju i drugi problemi.

Efekat programa se uglavnom neće osećati do 2011… nema dovoljno sredstava za finansiranje svih planiranih programa… a oni koji duguju više nego što im kuće vrede videće smanjenje mesečnih rata, ali ne i osnovice kredita

U izveštaju se kritikuju i banke sa Vol Strita, koje su spasavane iz nevolja milijardama dolara poreskih obveznika, ali sada ne nude pomoć gradjanima.

Pre godinu i po dana, spasili smo vas na osnovu teze da smo svi u istom ekonomskom čamcu. Sada su američki kućevlasnici ti koji tonu, i vreme je da reagujete kao da ste deo ove ekonomije, i deo rešenja“, poručila je Elizabet Voren, predsednica kongresne komisije.

Četiri najveće kreditne institucije SAD branile su svoj rad na jučerašnjem pretresu na Kapitolu. Izvršni direktori banaka postavili su pitanje zašto treba da pomognu kućevlasnicima u nevolji, ako to košta milijarde dolara… Njihov argument je da to nije pošteno prema milionima Amerikanaca koji su takodje prezaduženi, ali otplaćuju svoje hipoteke na vreme.

XS
SM
MD
LG