Linkovi

Morski papagaji opstaju uprkos klimatskim promjenama


Morski papagaj, fotografisan u Mejnu, 5. avgusta 2023. (Foto: AP/Robert F. Bukaty)
Morski papagaj, fotografisan u Mejnu, 5. avgusta 2023. (Foto: AP/Robert F. Bukaty)

Atlantski pafini – morski papagaji – su unikatne ptice koje u SAD žive na obalama države Mejn. Nakon katastrofalne 2021. godine, kada veliki broj njihove mladunčadi nije preživio zbog nedostatka sitne ribe kojom se hrane, poput haringe, već dvije godine uspješno održavaju svoju vrstu, uprkos problemima zbog klimatskih promena, kao što su zagrijavanje mora i nestašice hrane.

Opstanak morskih papagaja na američkim obalama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Ovo je bila relativno dobra godina za morske papagaje“, kaže Don Lajons, direktor nauke o konzervaciji, Instituta za morske ptice Nacionalnog društva „Audubon“.

Vrijeme je pomalo bilo izazov. Veoma kišno, hladno i vlažno. Ali morski papagaji koji se gnijezde pod zemljom nisu toliko ranjivi ili podložni problemima na taj način“, objašnjava Lajons. „Bili smo zabrinuti prije ulaska u sezonu. Okean je bio veoma topao tokom zime, ali morski papagaji su uspijevali da pronađu hranu i podignu prilično zdrave mladunce ove godine.“

Atlantski pafin - morski papagaj - fotografisan dok nosi hranu svojim mladuncima.
Atlantski pafin - morski papagaj - fotografisan dok nosi hranu svojim mladuncima.

Dugoročno, klimatske promjene predstavljaju veliki izazov za očuvanje ove vrste. Snažni toplotni udari, nedostatak hrane, rast nivoa mora i nemogućnost parenja samo su neke od egzistencijalnih prijetnji za morske papagaje.

Morske ptice žive dugo, to su dobre vijesti“, kaže Di Borzma, profesorica biologije sa Univerziteta Vašington, dodajući da mnoge od njih žive 25, 30, pa čak i 50 ili 60 godina.

To znači, objašnjava Borzma, da ako ne uspiju dobiti mladunce jednu ili dvije godine, ima još vremena da to postignu.

Ali pravi problem je što sada imamo puno neuspjeha zaredom“, dodaje Borzma.

Mladunče morskog papagaja u rukama biologa.
Mladunče morskog papagaja u rukama biologa.

Institut za morske ptice Nacionalnog društva „Audubon“ obilježava 50 godina otkako su počeli pomagati morskim papagajima da opstanu na otocima Mejna.

Taj posao je bio uspješan, ali trebalo je mnogo vremena da sa uspjeh postigne. Kroz upornost i naporan rad, morski papagaji su vraćeni u dvije kolonije ovdje u Mejnu i od tada su kolonizirali i druge“, kaže Lajons.

Atlantski pafin - morski papagaj - sa hranom u ustima.
Atlantski pafin - morski papagaj - sa hranom u ustima.

Prije 50 godina tu je bilo tek nekoliko desetina morskih papagaja jer su bili meta lovaca. Sada ih je oko 3.000 na većem broju obližnjih ostrva.

Osim u Mejnu, ove ptice žive u sjevernom Atlantiku – od SAD i Kanade do Evrope. Mnogo ih je na Islandu, ali im je broj godinama u padu.

XS
SM
MD
LG