Linkovi

Protesti Morsijevih pristalica


Protesti Morsijevih pristalica u Kairu
Protesti Morsijevih pristalica u Kairu

Hiljade pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija izašle su na ulice Kaira i drugih egipatskih gradova tražeći da se on vrati na funkciju. Egiptska vojska za sada igoriše te zahteve.

Pristalice svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija traže da se svrgnuti islamistički šef države vrati na vlast. Istovremeno, na ulici su i Mosrsijevi protivnici, ali i pripadnici egipatske armije koja ne pokazuje nameru da na bilo koji način pruži ustupke Morsijevim pristalicama.

U Egiptu više od dve sedmice nakon što je vojska smenila Morsija još nema znakova da je kraj krize blizu, a nervozni su i žitelji najmnogoljudnije arapske zemlje i egipstaki zapadni saveznici.

Morsijevo Muslimansko bratstvo pozvalo je danas na demonstracije širom zemlje, optužujući šefa oružanih snaga generala Abdela Fataha Sisija da je izvršio državni udar i svrnuo s vlasti prvog demokratski izabranog predsednika.

Demonstrante je kasno popodne vodenim topovima kod Predsedničke palate u kairu rasterivala policija, a vojska je još ranije saopštila da će intervenisati.

Protesti Morsijevih pristalica usledili su nakon molitve petkom, dan posle prvog obraćanja naciji, privremenog lidera Egipta Adlija Mansura koji je obećao da će štititi zemlju od onih koji žele haos i nasilje.

Mansur je kazao da Egipat prolazi kroz odlučujući period u svojoj istoriji u kome neki pokušavaju da "uvuku zemlju u nepoznato" i izazovu haos.

Mansur je takodje rekao da se on zalaže da ostvari koncept zaštite života i afirmacije ljudskih vrednosti, te da je njegova vlada riješena da uspostavi stabilnost i bezbjednost.

Egipatska vojska se pridružila Mansuru ističući kako neće tolerisati nasilje.
XS
SM
MD
LG