Linkovi

Mornarica SAD: Pronađena tela svih 10 mornara sa USS Mekejna


Razarač naoružan vođenim raketama, USS DŽon S. Mekejn, fotografisan nakon sudara u vodama Singapura, 21. avgusta 2017.

Mornarica SAD saopštila je da su njeni ronioci pronašli tela svih 10 mornara sa USS DŽon Mekejn, brodu koji se sudario sa trgovačkim brodom prošle nedelje.

Prošlog ponedeljak, USS Mekejn postao je drugi brod SAD, razarač naoružan vođenim raketama, koji se sudario sa trgovačkim brodom na moru u nekoliko meseci.

Američki istražitelji pokušavaju da utvrde šta je dovelo do sudara sa liberijskim naftnim tankerom u blizini Malaškog tesnaca, kraj Tajvana. Fotografije Mornarice pokazuju zjapuću rupu ispod vodene linije na levom boku razarača. Neke spavaonice i soba za komunikacije potopljene su kao rezultat udara.

Smenjen komandant

U odgovoru na incident, Mornarica je naredila trenutnu pauzu u operacijama širom američke flote, a komandant Sedme flote, viceadmiral DŽozef Okin, razrešen je dužosti.

U prethodnom sudaru u kom je učestvovao razaral SAD, sedam mornara sa USS Fidžerald poginulo je kada se njihov brod sudario sa brodom za transport kontejnera u vodama Japana. Mornarica je razrešila dužnosti komandanta broda, a očekuju se i dalji kazneni potezi nakon istrage koja je utvrdila loše pomorstvo i propuste u osmatranju koji su povezani sa sudarom.

Bred Glosermen, izvršni direktor odbrambenog tink-tenk Pacifičkog foruma, rekao je da toliko incidenata u kome učestvuju brodovi iste flote, sugerišu da postoji problem u procedurama i treningu Mornarice. On je skrenuo pažnju na važnost azijsko-pacifičkog regiona i mnoge izazove koji tamo vrebaju, uključujući i severnokorejsku nuklearnu pretnju, kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru i terorističke aktivnost - sa sve američkim vojnim operacijama u Iraku i Avganistanu.

'"Šta je problem?"

"Postoji vanredno visok tempo u operacijama, naši resursi su razvučeni, naše posade verovatno ne dobijaju onoliko odmora i treninga koliko im je potrebno, a kao rezultat, imamo incidente", rekao je Glosermen za Glas Amerike.

"Zemlje koje gledaju u nas očekujući da branimo morske puteve, da im pomognemo u odbrani, da obezbedimo odvraćanje i bezbednost, gledaju u nas i pitaju se u čemu je problem. I dok ne izađemo sa dobrim odgovorima i dok te stvari ne prestanu da se događaju, oni će imati sumnje".

Razarač USS Mekejn dobio je ime po ocu i dedi američkog senatora DŽonda Mekejna, koji su obojica služili kao mornarički admirali. Senator je takođe mornarički oficir, pilot koji je proveo šest godina kao zarobljenik tokom Vietnamskog rata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG