Linkovi

Pronađeni posmrtni ostaci na američkom razaraču


Američki razarač naružan vođenim raketama, Ju-es-es DŽon S. Mekejn, nakon kolizije u singapurskim vodama 21. avgusta 2017.

Komandant Mornaričke flotile u Pacifiku Admiral Skot Svift saopštio je u utorak da su ronioci pronašli posmrtne ostatke pojedinih mornara na američkom brodu USS Džon Mekejn, drugom razaraču koji se sudario sa trgovinskim brodom u poslednja dva meseca.

Mornarice Malezije i Singapura pomažu u potrazi u oblasti gde se dogodio najnoviji sudar. Od kako je američki brod doveden u luku, ronioci pretražuju zapečaćena odeljenja oštećenog dela broda.

Američka mornarica obećala je da će preduzeti "mnogo agresivniju poziciju" dok pokušava da utvrdi šta je dovelo do drugog sudara između američkog razarača naoružanog krstarećim raketama i komercijalnog plovila u nekoliko meseci.

Deset američkih mornara se vodi kao nestalo, a pet je povređeno, dok je Ju-es-es DŽon S. Mekejn pretrpeo "značajno oštećenje", kao rezultat kolizije koja se dogodila u ponedeljak sa tankerom u blizini Malakaškog tesnaca.

Na fotografijama koje je objavila Mornarica SAD vidi se velika rupa, ispod vodene linije, na boku DŽon S. Mekejna. U saopštenju Sedme fote SAD kaže se da je oštećenje "značajno" i su kao posledica neke prostorije za spavanje i soba za komunikaciju potopljeni.

Malezijski direktor za pomorska pitanja, Indera Abu Bakar, pokazuje na oštećenje na Ju-es-es DŽon S. Mekejnu tokom konferencije za štampu u Ptrađaji, Malezija, 21. avgusta 2017.
Malezijski direktor za pomorska pitanja, Indera Abu Bakar, pokazuje na oštećenje na Ju-es-es DŽon S. Mekejnu tokom konferencije za štampu u Ptrađaji, Malezija, 21. avgusta 2017.

Kao odgovor na incident, Mornarica je naredila trenutnu pauzu u operacijama širom američke flote.

Šef Mornaričkih operacija, admiral DŽon Ričardson rekao je da će se tokom pauze, koja će trajati dan ili dva, komandatima dati šansa da se proceni sve od toga kako se oficiri ponašaju na mostu do uslova rada širom broda.

"Tamo ima nečeg što mi ne dokučujemo", rekao je Ričardson novinarima u Pentagonu kasno u ponedeljak dok je raspravljao o poslednjoj nesreći, dodajući da do sada nema naznaka da je neko namerno izazvao sudar.

Ričardson je takođe naredio širu istragu koja će obratiti pažnju na potencijalne korenite razloge za ono što je opisao kao seriju nezgoda na moru - od trenažnog i operativnog tempa do opreme i održavanja. On kaže da će u sklopu tih napora dovesti i stručnjake koji nisu u Mornarici, kako bi bilo sigurno da se ništa neće prevideti.

"Moramo da ovo uradimo, da završimo", rekao je, kako se ponovo ne bi time bavili.

Prethodni incidenti

Sudar Ju-es-es DŽona S. Mekejna i tankera koji je plovio pod liberijskom zastavom, Alnik MC, u ponedeljak rano ujutro, drugi je u kome je učestovao brod iz Sedme flote Mornarice SAD u Pacifiku u poslednja dva meseca. Sedam mornara poginulo je kada se u junu Ju-es-es Fidžerald sudario sa brodom za transport kontejnera u vodama Japana.

U slučaju Ju-es-es Fidžeralda, Mornarica je smenila kapetana sa dužnosti i druge mornare kaznila nakon što je istraga pokazala loše moreplovstvo i propuste u obavljanju dužnosti osmatranja, što je dovelo do kolizije.

Dva druga broda američke mornarice bila su umešana u nezgode ove godine, jedan koji je udario u ribarski brod i drugi koji se nasukao.

Arhiva - Američi sekretar za odbranu, DŽim Matis, tokom prisustva na konferenciji o odbrani u Garmišpartenkirhenu u Nemačkoj, 28. juna 2017.
Arhiva - Američi sekretar za odbranu, DŽim Matis, tokom prisustva na konferenciji o odbrani u Garmišpartenkirhenu u Nemačkoj, 28. juna 2017.

Američki sekretar za odbranu, DŽim Matis, rekao je reporterima tokom puta u Jordan da "u potpunosti podržava" širu istragu u Mornarici koja će "istražiti sve povezane incidente na moru".

"Jednom kada budemo imali te činjenice, podelićemo ih sa vama", rekao je Matis.

Uprkos oštećenju, Ju-es-es Mekejn bio je u mogućnosti da se sam, na svoj pogon, dovuče do singapurske Čangi mornaričke baze.

Singapurske pomorske i lučke vlasti saopštile su da je Alnik MC takođe pretrpeo štetu, ali da nije bilo povređenih među posadom.

Operacija potrage i spašavanja

Singapurska vojsa evakuisala je četvoro povređenih mornara helikopterom u bolnicu u Singapuru, gde im se leče povrede koje nisu opasne po život. Peti mornar nije morao da bude medicinski zbrinut.

Američka mornarica saopštava da nastavlja sa operacijom potrage i spašavanja uz pomoć lokalnih vlasti, uključujući i mornarice Singapura i Malezije.

Ju-es-es Amerika, amfibijski ofanzivni brod koji se nalazio u toj oblasti, takođe je na mestu događanja u Singapuru kako bi pomogao u operacijama potrage i spašavanja, kao i u procenjivanju oštećenja.

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je podršku putem Tvitera, rekavši da su njegove "misli i molitve" sa mornarima na Mekejnu.

Ju-es-es Mekejn dobio je ime po ocu i dedi američkog senatora DŽona Mekejna, koji su, obojica, služili kao mornarički admirali.

U svojoj izjavi, senator Mekejn podržao je napore Mornarice da identifikuju koren problema što pre.

"Energičnija akcija je hitno potrebna kako bi se utvrdili pravi uzroci nedavnih sudara brodova", rekao je. "Naši mornari, koji rizikuju svoje živote svakog dana, u borbi i treningu, ne zaslužuju ništa manje od toga".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG