Linkovi

Crna Gora treba da radi na podizanju nivoa obrazovanja radnika


Aleksandar Pejović, glavni pregovarač i državni sekretar za evropske integracije
Aleksandar Pejović, glavni pregovarač i državni sekretar za evropske integracije

Glavni pregovarač Aleksandar Pejović, saopštio je da je Crna Gora na dobrom putu da u narednim mjesecima otvori pregovore o drugom pregovaračkom poglavlju, kojim se svim građanima EU omogućava mnogo više od zapošljavanja i boravka na teritoriji druge države članice.

Crna Gora bi u narednom periodu trebalo da radi na podizanju nivoa obrazovanja radnika ali i sprječavanju odliva kvalitetne radne snage, kako bi bila konkurentna na tržištu EU, zaključak je sa debate pregovaračkom poglavlju broj 2

Direktor Zavoda za zapošljavanje, Vukica Jelić, kazala je da proces pristupanja EU, u okviru kojeg bi uskoro trebalo da počnu pregovori o drugom pregovaračkom poglavlju, odnosno slobodi kretanja radnika, istovremeno predstavlja šansu i izazov za Crnu Goru.

“Moramo se pripremiti tako da ulazak u EU donese benefite za građane. Treba da uradimo sve neophodno da naše radnike pripremimo za veliko tržište EU, prije svega po pitanju znanja jezika, ali i da povedemo računa da se na taj način ne odlije kvalitetna radna snaga”, kazala je Jelić.

Glavni pregovarač i državni sekretar za evropske integracije, Aleksandar Pejović, saopštio je da je Crna Gora na dobrom putu da u narednim mjesecima otvori pregovore o drugom pregovaračkom poglavlju, kojim se svim građanima EU omogućava mnogo više od zapošljavanja i boravka na teritoriji druge države članice.

“Na taj način se omogućava zapošljavanje na teritoriji druge članice EU, korišćenje zdravstvenog, penzijskog i osiguranja u slučaju nezaposlenosti i prava na porodična davanja”, rekao je Pejović na debati koju je organizovala Kancelarija glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije i Britanskim savjetom u Crnoj Gori.

Sloboda kretanja radnika, kako je dodao, zabranjuje svaku diskriminaciju po osnovu državljanstva između radnika iz različitih država članica u pogledu zapošljavanja ili naknada za rad – rekao je Pejović.

On je saopštio da je EU osmislila dodatne mehanizme za lakše korišćenje mogućnosti zapošljavanja na teritoriji druge države članice, kao što je Eures, što je uticalo na smanjenje nezaposlenosti.

Ambasador Velike Britanije u Podgorici, Ian Robert Whitting, kazao je da svaka zemlja članica ima različit pristup kada je riječ o slobodi kretanja radnika i ne sumnja da će to biti slučaj i sa Crnom Gorom.

“Crna Gora već ima dosta iskustva u ovoj oblasti, s obzirom na kretanja radne snage u regionu. Migracije moraju biti u funkciji rada, ali u nekim državama postoji zabrinutost zbog eventualne zloupotrebe slobode kretanja radnika - kazao je Whitting.

Direktor Direktorata za tržište rada i zapošljavanje pri Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Arijana Nikolić Vučinić, saopštila je da se poglavljem o slobodnom kretanju radnika definiše i sistem socijalne sigurnosti, koji u Crnoj Gori trenutno funkcioniše na bazi 25 sporazuma sa drugim državama, ali i zdravstvena zaštita zaposlenih.
XS
SM
MD
LG