Linkovi

CG: Opozicija ni da čuje za Đukanovićev predlog


Branko Radulović, Demokratski front
Branko Radulović, Demokratski front

Premijer Crne Gore je uoči izglasavanja povjerenja Vladi rekao kako je spreman da opoziciji ponudi mjesta u MUP-u, Ministarstvu rada, poljoprivrede i finansija, kao i potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Dva dana nakon što je Vlada Mila Đukanovića dobila povjerenje u parlamentu, niko još ne zna kako će izgledati i ko će prihvatiti premijerov model po kome opozicija može da uđe u Vladu i kontroliše resore koji su relevantni za organizaciju fer izbora.

Odluka Skupštine o povjerenju Vladi nije pirova pobjeda, kazao je danas premijer Milo Đukanović. Uz zadovoljstvo zbog podrške, Đukanović je kazao da je očekivao da će Vlada dobiti povjerenje zbog toga što je, kaže, “ispunila najvažnija obećanja". Premijer je rekao da poziv opoziciji da uđe u Vladu nije iznuđeno rješenje.

Podsjetimo, Đukanović je uoči izglasavanja povjerenja Vladi rekao kako je spreman da opoziciji ponudi mjesta u MUP-u, Ministarstvu rada, poljoprivrede i finansija, kao i potpredsjedničko mjesto u Vladi.

No, najveća opoziciona koalicija, Demokratski front, ne želi ni da čuje za Đukanovićevu ponudu. Oni su raspravu o povjerenju Vladi ispratili na ulici, baš kao što to čine još od kraja septembra prošle godine, od kada su se opredijelili za vanparlamentarni način političke borbe.

Ipak, činjenica da DF neće u Vladu, nije nikoga iznenadila. Mnogo više od toga, javnost je začuđena činjenicom da je ta koalicija osnovala svoju redarsku službu koju, navodno, dominatno, čine pripadnici zloglasnog Sedmog bataljona bivše VJ, koji je u vrijeme NATO intervencije 1999. umalo počeo rat sa crnogorskom policijom.

Tokom obezbjeđivanja bine, koja je na trgu u Podgorici bila instalirana za potrebe dočeka ,,pravoslavne Nove godine“, a ujedno i anti-NATO koncerta, te ovih dana dok je trajala rasprava u parlamentu, redari DF-a nosili su na rukavima bedževe i naljepnice sa oznakama srpskog grba i trobojke.

Jedan portal blizak DF-u i Novoj srpskoj demokratiji, objavio je video klip na kojem se vidi kako oko 150 redara DF-a postrojenih u vojnu formaciju odlazi na radni zadatak, odnosno ispred Skupštine Crne Gore.

Redarsku službu čine uglavnom podoficiri i oficiri Vojske Jugoslavije “sa velikim vojničkim iskustvom stečenim na ratištima devedesetih u odbrani otadžbine” navodi se u propratnom tekstu.

DF je demantovao te navode i nazvao ih „režimskim podmetanjima”

XS
SM
MD
LG