Linkovi

Ueara: SAD i CG dele tradiciju nezavisnosti


Margaret En Uehara, američka ambasadora u Crnoj Gori
Margaret En Uehara, američka ambasadora u Crnoj Gori

U Ambasadi SAD u Podgorici obeležena 239. godišnjice donošenja Deklaracije o nezavisnosti koja je temeljac te države.

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države dijele snažnu tradiciju nezavisnosti, kazala je američka ambasadorka na obilježavanju Dana nezavisnosti SAD u Podgorici, Margaret En Uehara, poručujući da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu prema evroatlantskoj porodici.

Uehara je kazala da se Crna Gora, ulazeći u desetu godinu nezavisnosti, suočava sa izazovima sa kojima su se SAD suočavale prije 200 godina.

"Moj tim i ja obećavamo da ćemo nastaviti da radimo sa vama kako biste napredovali na putu integracija u evroatlantsku familiju", poručila je Uehara.

Ona je kazala da je za optimizam neophodna hrabrost. Prema njenim riječima, veze koje spajaju Crnu Goru i SAD su trajne i nastaju zahvaljujući optimizmu.

"Kao i SAD, i Crna Gora ima veliko srce i veliku viziju", rekla je Uehara, dodajući da su obje države snažnije zbog raznolikosti porijekla njihovih građana.

Uehara je navela da dvije države dijele iste vrijednosti.

"Dijelimo i snažnu tradiciju nezavisnosti, zajedno sa željom da mijenjamo stvari u svijetu", poručila je Uehara.

Crnogorski premijer, Milo Đukanović, u svečanom obraćanju povodom američkog praznika, podsjetio je na dobre odnose dvije države, ali i na značaj podrške koju SAD pružaju Crnoj Gori na putu integracija.

"Iskreno se nadam da će Crna Gora, kad Amerika iduće godine ovdje bude obilježavala deseti put Dan nezavisnosti, već biti članica Alijanse. Najveći dio napora državne politike podredili smo tom cilju", poručio je Đukanović.

Đukanović je naveo da dan sticanja američke nezavisnosti, ima veličanstveno mjesto u istoriji SAD.

"Vremenom je postao i simbol borbe za slobodu širom demokratskog svijeta", poručio je Đukanović.

On je naveo da je duga istorija crnogorskog prijateljstva sa SAD, podsjećajući da su diplomatski odnosi između dvije države uspostavljeni prije 110 godina.

Đukanović je podsjetio da se početkom 20. vijeka u Ameriku za kratko vrijeme iselilo više od deset odsto radno sposobnog stanovništva Crne Gore.

On je kazao da su SAD imale značajnu ulogu u očuvanju stabilnosti, reformskim procesima, ekonomskom i demokratskom razvoju Crne Gore tokom posljednje dvije decenije.

"To je u velikoj mjeri doprinijelo da Crna Gora postane nezavisna, da bude lider u integracijama u regionu, u kvalitetnom i dinamičnom pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU), u očekivanju poziva za članstvo u NATO do kraja godine", naveo je Đukanović.

On je dodao da je to od presudne važnosti za budućnost Crne Gore, stabilnost regiona, ali i od značaja za Alijansu.

"Vjerujem da će Vašington nastaviti da aktivno podržava Crnu Goru u tom pravcu", poručio je Đukanović.

SAD su, kako je kazao, dio svih crnogorskih uspjeha.

Prijemu u Ambasadi SAD, povodom 239. godišnjice donošenja Deklaracije o nezavisnosti koja je temeljac te države, prisustvovali su crnogorski zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, nevladinog sektora i druge javne ličnosti.

XS
SM
MD
LG