Linkovi

Pejanović-Đurišić: CG očekuje podršku Vašingtona


Ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Djurišić

Crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, koja je boravila u posjeti SAD, kaže da očekuje podršku Vašingtona kada je riječ o upućivanju pozivnice Crnoj Gori za prijem u NATO.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je u intervjuu Glasu Amerike rekao da je pitanje crnogorskog članstva u NATO-u visoko na agendi Alijanse i da NATO ima dobre odnose sa Crnom Gorom, koja ostvaruje značajan napredak:

“Sarađujemo sa njima i donijeli smo odluku da do kraja 2015. procijenimo da li Crna Gora može da postane članica NATO-a. To nije nešto što mogu sada da najavim, ali je to pitanje veoma visoko na našoj agendi i donijećemo odluku kasnije ove godine.”

Za odluku o crnogorskom članstvu priprema se i američka administracija, izjavila je za naš program crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović- Djurišić koja je partnere u Vašingtonu proteklih dana upoznavala sa onim što je Crna Gora do sada postigla da bi dobila pozivnicu.

"Kao i svaka odgovorna administracija svjesni svojih obaveza, koja to radi na jedan način koji je sveobuhvatan, mislim da se i ova administracija priprema za takvu vrstu odluke, na način što je fokus više na pitanjima koja su značajna. Ja sa tog aspekta očekujem da ćemo, uz činjenicu da je naš anganžman na unutrašnjim reformama prisutan istim tempom, ako ne intenzivniji, biti u prilici da vrlo brzo svjedočimo jednom vrlo pozitivnom odnosu američke administracije, u smislu podrške crnogorskom članstvu u NATO-u".

Ona je istakla da se poslednjih nekoliko mjeseci, posebno nakon samita u Velsu, o Crnoj Gori više govori u američkim političkim krugovima.

"U Kongresu smo imali podršku ranije, ali i u ostalim segmentima američke administracije u Vašingtonu sasvim je vidljivo, da je taj stepen spremnosti da se intenzivira angažman na onome što je donošenje odluke o članstvu znatno veći, i rekla bih prisutniji nego što je to bio slučaj samo nekoliko mjeseci ranije".

Pejanović-Djurišić ipak upozorava će na odluku članica alijanse uticati i spoljnopolitički faktori, koji su van crnogorske odgovornosti.

"Uslov svih uslova je da je Crna Gora spremna, a onda kad je Crna Gora spremna jednostvanije je uzeti u obzir sve ono što su uslovi globalni geostrateški i ono što može da utiče na podršku pojedinih partnera u NATO alijansi i ja kroz sve komunikacije koje imam moram da kažem da ta podrška biva sve arktikulisanija".

Medjutim, ministarka odbrane ne smatra da protivljenje Moskve proširenju NATO-a može da poremeti crnogorske planove.

"Ako bi govorili u tom kontekstu, onda bi to značilo jednu situaciju u kojoj bi Crnu Goru tretirali kao jednu državu ograničenog suvereniteta. Ona je država punog suvereniteta koja je potpuno odlučna da sprovodi ono što su njeni, autonomno donešeni, strateški prioriteti. Ne postoji, uslovno da kažem, ni jedan centar van Crne Gore koji može uticati na ono što su naši prioriteti i ciljevi."

U razgovoru za Glas Amerike, Pejanović-Djurišić najavila je i saradnju sa zemljama u regionu u pogledu eventualnog zajedničkog učešća u misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu, te intenziviranje rada na borbi protiv nasilnog ekstremizma i sprečavanju regrutacije stranih boraca sa područja Balkana.

XS
SM
MD
LG