Linkovi

Turistička sezona cveta u CG


Turistička sezona u Crnoj Gori, uoči koje su se mnogi pribojavali kada je u pitanju broj gostiju, bolja je nego što su očekivali i najveći optimisti. Prvih dana avgusta, turista je 17% više nego u istom periodu prošle godine.

Rijeke turista iz svih krajeva svijeta, zakrčeni granični prelazi i putevi, gužva na plažama. Turistička sezona u Crnoj Gori u punom je jeku i ako se ovako nastavi makar do kraja avgusta, biće vjerovatno najbolja od kada je Crna Gora, prije nepunu deceniju, postala nezavisna država.

Ministar turizma Branimir Gvozdenović je saopštio da ovogodišnja turistička sezona u Crnoj Gori bilježi kontinuirani rast prihoda, broja turista i ostvarenih noćenja. Za prvih šest mjeseci ostvaren je prihod od oko 145 miliona EUR, što predstavlja rast oko devet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

-Vratili smo se na neka tržišta centralne Evrope koja ranije nijesu bila tako dominantna, kao što je njemačko tržište odakle imamo rast preko 20 odsto, rekao je Gvozdenović.

Direktor Nacionalne turističke oganizacije, Željka Radak Kukavičić, kazala je da je u junu zabilježeno 181,11 hiljada dolazaka turista što je 12,8 odsto više u odnosu na jun prošle godine.

-Ukupno od početka godine Crnu Goru je posjetilo 390,17 hiljada turista ili 13,78 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Dobri trendovi nastavljeni su i tokom jula. Na 31. jul u Crnoj Gori boravi oko 147 hiljada turista, što predstavlja rast od oko 17 odsto u odnosu na iisti period prošle godine, zaključila je Radak Kukavičić.

Istina, po procjenama hotelijera i ugostitelja, gosti Crne Gore troše manje nego ranije. Ipak, to nije čudno kada se zna da su usluge u Crnoj Gori često nelogično skupe, ali i takve nalaze svoje kupce.

Turistički poslenici ponosni su na činjenicu da nešto manji broj turista iz Rusije nije ugrozio turističku sezonu. Naprotiv. Umjesto njih, stigli su mnogi nenajavljeni gosti sa zapada, pa takva Crna Gora više liči na onu iz sjajnih i berićetnih 70-tih i 80-tih godina prošlog vijeka.

XS
SM
MD
LG