Linkovi

Žugić optužuje ugostitelje za krađu


Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić (gov.me)
Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić (gov.me)

Vlasnici ugostiteljskih lokala u centru Budve štrajkuju od juče zbog, kako navode, meltretiranja inspekcijskih službi.

Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić optužio je danas ugostitelje iz Budve za krađu države zbog društvene neodgovornosti i izbjegavanja poreskih obaveza.

Većina budvanskih ugostitelja, odazvala se pozivu "Udruženja ugostitelja Budve" i do podne nije otvarala svoje lokale kako bi skrenuli pažnju države da su izloženi meltretiranju inspekcijskih službi.

Povod za štrajk bila je odluka Poreske inspekcije da, zbog neizdavanja fiskalnog računa, zapečati popularni lokal "Perla". Iz Udruženja ugostitelja najavljuju da će radikalizovati proteste, kao i da će zatražiti prijem kod premijera Mila Đukanovića kako bi mu predočili sve probleme sa kojima se suočavaju.

Inače, Udruženje ugostitelja Budve formirano je prošle sedmice, a okuplja oko 180 poznatih vlasnika lokala, koji se tim poslom bave više decenija. Namjera im je da rade na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta u kojem bi mogli legalno da posluju. Predsjednik CTU-u Žarko Radulović kazao je da su zahtjevi ugostitelja jasni, iako je za njihovo ispunjenje potrebno dosta vremena:

"Hoćemo da radimo legalno. Ako radimo legalno, onda smo neodrživi, bićemo gubitaši. Zašto smo gubitaši? Zato što je država skupa. A zašto je država skupa? Zato što mali broj privrednih subjekata u ovoj državi u punom kapacitetu plaća doprinose i sve ono što treba da plati lokalnom i državnom budžetu. Država je zato prisiljena da podiže i PDV i doprinose..i tu se krug zatvara. I tu je kraj, odnosno tačka. E, mi nećemo tačku. Stavili smo zarez i idemo dalje", naglašava Radulović.

CTU svoje zahtjeve artikulisalo je u pet tačaka: Snižavanje stope PDV-a u ugostiteljstvu na sedam posto, uvođenje sistema otvorenih stolova, izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o porezu na dohodak fizickih lica, pojednostavljenje sistema zapošljavanja sezonske radne snage i utvrđivanje sistema nabavke robe lokalnih proizvoda.

Ministar finansija Radoje Žugić je pozvao budvanske ugostitelje da budu uredni poreski obveznici i društveno odgovorni u borbi protiv sive ekonomije.

"Riječ je o boldovanoj krađi države pojednih privrednika. Za to postoje dokazi. I nije u pitanju to da ne postoji preventivan rad inspekcijskih službi: postoji i prevencija i opomena, ali postoji višestruki povrat u poireske i carinske prekršaje", kaže Žugić.

Žugić je dodao da nije riječ o lošem ili radu Poreske uprave sa ciljem da se neko diskriminiše, već da se radi o realnim i stvarnim poreskim prekršajima.
XS
SM
MD
LG