Linkovi

Odakle Svetozaru Maroviću milioni?


Objekat koji je Đorđina Marović početkom 2012. godine kupila za 300.000 eura u Budvi, a potom potrošila još skoro 400.000 da ga sruši i izgradi novi
Objekat koji je Đorđina Marović početkom 2012. godine kupila za 300.000 eura u Budvi, a potom potrošila još skoro 400.000 da ga sruši i izgradi novi

Specijalno tužilaštvo CG na više nivoa vodi istragu o navodnim milionima evra porodice bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora i potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, koje su skrivali na tajnom računu u Švajcarskoj.

Crnogorsko Tužilaštvo saopštilo je da će ispitati da li je porodica Svetozara Marovića, bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora imala tajni račun u Švajcarskoj na kojem je u jednom periodu bilo blizu četiri milona dolara i ako jesu kako su stekli taj novac.

Crnogorsko tužilaštvo će osim toga da li je porodica Marović imala tajni račun u švajcarskom ogranku banke HSBC (Ejč-es-bi-si), detaljno ispitati i porijeklo imovine porodice Marović koju posjeduju u Crnoj Gori.

"Prema zvaničnim podacima koje je podnio Svetozar Marović u svojim izvještajima o prihodima i imovini, ne vidi se bilo kakva mogućnost da je taj novac stečen zakonito, tj. na legalan način", kaže za Glas Amerike direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović.

Specijalno tužilaštvo istragu o navodnim milionima porodice potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića koje su skrivali na tajnom računu u Švajcarskoj, vodi na više nivoa.

"U tom smislu, mi očekujemo da će Vrhovni državni tužilac pokrenuti i voditi ozbiljnu istragu da utvrdi odakle taj novac na računu supruge Svetozara Marovića, na koji način je stečen i gdje je završio", kaže Ćalović.

Jedno od spornih pitanja o bogatstvu Marovića otvoreno je i nakon što je direktorica MANS-a Vanja Ćalović crnogorskoj javnosti pokazala dokument koji svjedoči da je Đorđina Marović početkom 2012. godine kupila objekat od 300.000 eura u Budvi, a potom potrošila još skoro 400.000 da ga sruši i izgradi novi.

"Kada se uporedi zvanična dokumentacija koju smo dobili od crnogorskih državnih organa sa zvaničnim izvještajima o prihodima i imovini Svetozara Marovića, koji uključuju podatke za njegovu suprugu, jasno je da postoji nešto preko pola miliona eura neobjašnjenog novca koji je uložen u taj objekat", tvrdi Ćalović.

Neće samo ovaj objekat Marovića biti pod lupom Tužilaštva. Na meti provjera naći će se svi koje posjeduje porodica Marović, tačnije provjeriće se sva njihova imovina i način na koji su je stekli.

Provjere će sigurno potrajati jer prema podacima sa sajta Komisije za sprječavanje sukoba interesa, Marovići posjeduju više stanova i poslovnih prostora u Budvi, kao i jednu kuću, zatim stan u Podgorici, kao i zemljište u Krimovici, kod Kotora.

Tužilaštvo je nadavno saopštilo da će ispitati da li su Marovići imali tajni račun u Švajcarskoj na kojem je u jednom periodu bilo blizu četiri milona dolara i ako jesu kako su stekli taj novac.

Putem međunarodne pravne pomoći specijalna tužiteljka Đorđina Nina Ivanović zatražiće da joj se dostave i podaci ko je i kada uplaćivao novac, na koji način, ko je podizao novac s tog računa i da li je novac možda presumjeravan na neki drugi račun i koji.

Za to vrijeme, premijer Milo Đukanović rekao je da se ne bavi pitanjem finansijskog statusa bilo koga, uključujući svoje prijatelje i saradnike i da nadležnim organima treba prepustiti da odrade svoj posao:

"Marović je na to pitanje odgovorio. Razumio sam da su se i određeni državni organi oglasili oko ispitivanja tačnosti te informacije, tako da vjerujem da treba prepustiti svakome da radi svoj dio posla. Ne vidim nikakvog prostora za moj komentar", kazao je Đukanović.

Na pitanje da li ima bankovni račun u inostranstvu, on je odgovorio da nema.

"Nemam, ako me vi ne upoznate sa nečim što mi je izmaklo pažnji", rekao je Đukanović novinarima.

Dokumenta, koja je objavio međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, pokazuju da je novac u švajcarskoj banci bio na računu Marovićeve supruge, Đorđine u periodu od 2006. do 2007. godine. Pristup računu imao je i Svetozar Marović, ali i njihov sin Miloš.

U MANS-u tvrde da za sada nemaju podatke o eventualnim tajnim računima drugih visokih crnogorskih funkcionera, ali da će ih, ukoliko do tih podataka dođu, odmah predočiti javnosti.

XS
SM
MD
LG